Αρχική Κοινωνια ΕΛ.ΑΣ.: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε παράνομα διπλώματα οδήγησης – 11 συλλήψεις

ΕΛ.ΑΣ.: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε παράνομα διπλώματα οδήγησης – 11 συλλήψεις

Από antwnio

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη έκδοση αδειών οδήγησης και πιστοποιητικών διαφόρων τύπων, χωρίς να τηρείται η απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν έντεκα (11) άτομα και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος και τρεις (3) υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας και επτά (7) ιδιώτες, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι σχολών οδηγών.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 199 άτομα, ημεδαποί και αλλοδαποί, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι ανωτέρω βαρύνονται μετά -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και νόθευση σε βαθμό κακουργήματος, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατά συρροή, καθώς και για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Η καταγγελία

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, σε πόλη στην περιφέρεια υπάλληλοι της τοπικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και ιδιοκτήτες σχολών οδηγών με τους συνεργάτες τους, εφοδιάζουν έναντι παράνομου οικονομικού ωφελήματος, υποψήφιους οδηγούς με άδειες οδήγησης κάθε κατηγορίας, καθώς και διαφόρων τύπων πιστοποιητικά, ακολουθώντας παράτυπη διαδικασίακατά τη θεωρητική και πρακτική εξέταση.

Για τη διακρίβωση της ισχύος των καταγγελλομένων διενεργήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα, στο πλαίσιο σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών. Από την επακόλουθη μελέτη και αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν, προέκυψε η ύπαρξη, επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, προέβαιναν στην παράτυπη έκδοση αδειών οδήγησης, καθώς και πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) ή Επαγγελματικής Επάρκειας (Π.Ε.Ε.) ή Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR), χωρίς να τηρείται η απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία, σε τουλάχιστον-194- περιπτώσεις υποψηφίων.

Πώς δρούσαν

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, ακολουθούσαν -με ελάχιστες εξαιρέσεις- συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi) και συγκεκριμένα στη θεωρητική εκπαίδευση και ανάλογα με την άδεια οδήγησης:

  • υποδείκνυαν στους εξεταζόμενους τις σωστές απαντήσεις,
  • επέλεγαν απευθείας οι ίδιοι τις σωστές απαντήσεις,
  • μοίραζαν τις σωστές απαντήσεις σε μικρά τεμάχια χαρτιού, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα στα φύλλα εξέτασης των υποψηφίων,
  • αντικαθιστούσαν το φύλλο εξέτασης των υποψηφίων με άλλο που περιείχε τις σωστές απαντήσεις ενώ,
  • παρείχαντη δυνατότητα στους υποψηφίους να μην παρουσιαστούν στη γραπτή δοκιμασία και να θεωρηθούν επιτυχόντες.

Όσον αφορά στη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (πορεία), αρκούσε μία τυπική ολιγόλεπτη παρουσία των εξεταζομένων ενώπιον της επιτροπής, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που οι υποψήφιοι δεν εμφανίζονταν κατά τη δοκιμασία αυτή και θεωρούνταν επιτυχόντες.

Το κόστος για την έκδοση των αδειών ικανότητας οδήγησης κυμαινόταν ανάλογα με την κατηγορία της αιτούμενης άδειας ικανότητας οδήγησης, όπως επίσης και με τη διαδικασία που θα ακολουθούνταν. Επιπλέον, το κόστος που λάμβανε η σχολή διαφοροποιούνταν σε περίπτωση που μεσολαβούσε τρίτο πρόσωπο ανάμεσα στη σχολή οδήγησης και τον εξεταζόμενο.

Συγκεκριμένα:

  • για την απόκτηση άδειας οδήγησης Α΄ κατηγορίας από 1.200 έως 1.900 ευρώ συνήθως χωρίς παρουσία στη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, ενώ για επέκταση σε Α΄ κατηγορία 380 ευρώ χωρίς παρουσία,
  • για την απόκτηση άδειας οδήγησης Β΄ κατηγορίας 1.700 έως 2.200 ευρώ ενώ ταυτόχρονα Α΄ και Β΄ κατηγορία από 2.000 έως 2.400 ευρώ,
  • για την απόκτηση άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και Π.Ε.Ι. από 1.700 έως  2.300  ευρώ,
  • για την απόκτηση μόνο Π.Ε.Ι. από 1.000 έως 1.200 ευρώ,
  • για την απόκτηση αδειών οδήγησης κατηγοριών Γ΄, Ε΄ και Π.Ε.Ι. από 2.500 έως  3.800 ευρώ,
  • για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR)  1.200 έως 1.800 ευρώ,
  • για επαναχορήγηση άδειας οδήγησης η οποία έχει αφαιρεθεί λόγω Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (PointSystem) 1.200 ευρώ.

Η καταβολή των χρημάτων για την έκδοση της εκάστοτε άδειας ικανότητας οδήγησης γινόταν από τους υποψηφίους οδηγούς τμηματικά αρχικά με  «προκαταβολή», ενώ το υπόλοιπο συμφωνηθέν ποσό, το οποίο προορίζονταν για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, καταβάλλονταν την ημέρα της εξέτασης.

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν ο υποψήφιος διέμενε σε άλλη περιοχή, η προκαταβολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποστέλλονταν μέσω εταιριών ταχυμεταφορών, Κ.Τ.Ε.Λ., τράπεζας ή εταιρειών ταχυπληρωμών.

Η περαιτέρω διακίνηση των χρηματικών ανταλλαγμάτων-ωφελημάτων στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών γινόταν με μέριμνα των ιδιοκτητών των σχολών οδήγησης.

Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, ενώ σε συρτάρι γραφείου αίθουσα εξέτασης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κομμάτια χαρτιού και φύλλα τύπου Α4 που περιείχαν απαντήσεις ερωτήσεων θεμάτων εξέτασης και δύο σακούλες με όμοιο περιεχόμενο.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ιδιοκτήτης σχολής οδηγών, όταν τον προσέγγισαν αστυνομικοί και αφού του δήλωσαν την ιδιότητά τους, επιβιβάστηκε ως οδηγός σε όχημα – ΤΑΞΙ και κινήθηκε εναντίον τους με ανοιχτή την πόρτα του οχήματος θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τουλάχιστον ενός αστυνομικού. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να διαφύγει ωστόσο συνελήφθη χθες (4-3-2023) όταν εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Εισαγγελία όπου είχαν οδηγηθεί οι συγκατηγορούμενοί του.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και χώρους ασκήσεως επαγγέλματος, καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 199.265 ευρώ,
  • 300 δολάρια Η.Π.Α.,
  • πλήθος σημειωματάριων και χειρόγραφων σημειώσεων που αφορούν χρηματικά ποσά και στοιχεία υποψηφίων,
  • κινητά τηλέφωνα και διάφορα ψηφιακά πειστήρια (usbstick, tablet, laptop) με ηλεκτρονικά καταχωρημένα στοιχεία υποψηφίωνκαι
  • καταφανώς πλαστέςβεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών.

Εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, κυμαίνεται από 292.800 έως 610.000 ευρώ.

Το κατασχεθέν χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ οι βεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Διαβάστε επίσης