Αρχική Πολιτική Ελεονώρα Μελέτη: Ερώτηση στην Κομισιόν για τη ρητορική μίσους στα social media – Ζητά να συμπεριληφθεί στον κατάλογο εγκλημάτων της ΕΕ

Ελεονώρα Μελέτη: Ερώτηση στην Κομισιόν για τη ρητορική μίσους στα social media – Ζητά να συμπεριληφθεί στον κατάλογο εγκλημάτων της ΕΕ

Από antwnio

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά «με τα αυξανόμενα φαινόμενα ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελεονώρα Μελέτη.

«Η ρητορική μίσους, που μόνο στόχο έχει τη μείωση της προσωπικότητας και τη “δολοφονία” χαρακτήρων με χρήση χυδαίων και προσβλητικών χαρακτηρισμών, σεξιστικών υπονοουμένων και κακοποιητικών όρων, δυστυχώς αυξάνεται και αποτελεί κοινωνική παθογένεια, ενώ δε συνάδει με τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και παιδείας και με τις αξίες της ΕΕ», σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Η κ. Μελέτη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «καταδικάζει τις ρατσιστικές, σεξιστικές και κακοποιητικές λεκτικές επιθέσεις που όλο και συχνότερα λαμβάνουν χώρα διαδικτυακά με θύματα όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο ή οποιοδήποτε άλλο γνώρισμα» και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να λάβει άμεσα μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου και να προστατεύσει τα θύματα και την ψυχική τους υγεία από τέτοιου είδους επιθέσεις».

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει την πρωτοβουλία του 2021 για μια πιο συμπεριληπτική και προστατευτική Ευρώπη, επεκτείνοντας τον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ, ώστε να συμπεριληφθεί η ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους».

Ελεονώρα Μελέτη: Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια δραματική αύξηση των περιστατικών ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, γίνονται θύματα σεξιστικών, ρατσιστικών και κακοποιητικών λεκτικών επιθέσεων πανευρωπαϊκά στο όνομα της «δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου». Δυστυχώς, τα περιστατικά ρητορικής μίσους σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα αυξάνονται και αποτελούν πλέον κοινωνική παθογένεια. Τα θύματα λεκτικής βίας και κακοποίησης αντιμετωπίζουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και την καθημερινή τους ζωή.

ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Σκοπεύει να ενεργήσει άμεσα και αν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καταπολεμήσει τα φαινόμενα ρητορικής μίσους στον ψηφιακό κόσμο και να προστατεύσει τα θύματα λεκτικής βίας και την ψυχική τους υγεία;
  2. Πώς σκοπεύει να συνεχίσει την πρωτοβουλία για επέκταση της λίστας εγκλημάτων της ΕΕ συμπεριλαμβάνοντας επιτέλους ανάμεσά τους και τη ρητορική μίσους;»

Διαβάστε επίσης