Αρχική Πολιτική Εκλογές 2023: Ποια πορεία θα ακολουθήσει ο Μητσοτάκης προς τις κάλπες

Εκλογές 2023: Ποια πορεία θα ακολουθήσει ο Μητσοτάκης προς τις κάλπες

Από antwnio

Με την πεποίθηση ότι θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε δεύτερη μεγάλη εκλογική νίκη κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πορεία προς τις κάλπες του 2023.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχοντας σαφή εικόνα -και- από τα διαδοχικά γκάλοπ του τελευταίου διαστήματος εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και ως εκ τούτου η χώρα θα παραμείνει στο «έδαφος» της πολιτικής σταθερότητας με στόχο την αναπτυξιακή προοπτική παρά τις «αναταράξεις» στην Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα λόγω των ενεργειακών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας μάλιστα προχθές με μέλη του Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη έσπευσε να κλείσει κάθε χαραμάδα προς την αντίθετη κατεύθυνση προβλέποντας χαρακτηριστικά ότι οι επιδόσεις της χώρας σε κρίσιμους τομείς -όπως στην οικονομία- την τελευταία τριετία λειτουργούν ως ισχυρές εγγυήσεις για μια ακόμη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο κ. Μητσοτάκης τεκμηρίωσε δε την άποψή του αναφερόμενος σε έναν βασικό παράγοντα που θα διαμορφώσει εκ νέου ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία: την προσήλωση στην αδιάκοπη προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, παρά την ανάγκη διαχείρισης μεγάλων κρίσεων, από την εισβολή της πανδημίας και της ενεργειακής ακρίβειας.

«Νομίζω τώρα ότι οι επιδόσεις με κάνουν δικαιολογημένα να πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας και να κερδίσουμε ξανά με απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε εξηγώντας στους συνομιλητές του ότι η περιπλοκή λόγω της απλής αναλογικής απαντάται με την επαναφορά του εκλογικού νόμου με το προσδιορισμένο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Μένοντας στο ίδιο θέμα επεσήμανε ότι το πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει 37% με 38%, μπορεί να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, χωρίς να χρειαστεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας κι ότι με βάση τα ευρήματα των γκάλοπ η Νέα Δημοκρατία θα φέρει στο τέλος της ημέρας το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

«Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και με σημαντική διαφορά- θα παλέψουμε και νομίζω ότι τελικά θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο στόχο να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι», επανέλαβε από τη Νέα Υόρκη διαμηνύοντας ότι παραμένει εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας καθώς ακόμη και  «εάν ο ελληνικός λαός αποφασίσει ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι, τότε θα κυβερνήσουμε, φυσικά, μέσω μιας κυβέρνησης συνεργασίας». Για το Μέγαρο Μαξίμου οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου, που επηρεάζουν σημαντικά το πολιτικό κλίμα, δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία πείθει τους πολίτες ότι θα συνεχίσει να κατακτά τις «ασφαλείς διαδρομές» για την υπέρβαση του δύσκολου χειμώνα παρά τις παγκόσμιες αβεβαιότητες.

Σε αυτές τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες εμφανίζονται προσηλωμένοι στη «μεγάλη εικόνα», ανησυχούν για τα εμπόδια και τις αρνητικές όψεις του φετινού χειμώνα και ταυτόχρονα «βαθμολογούν» τη στάση των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην κρίσιμη συγκυρία.

Με μια πρώτη ανάγνωση -και- της δημοσκόπησης της Pulse που παρουσιάστηκε από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει ασφαλές προβάδισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του αλλά δεν «ανατρέπει» τα δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κινείται στη νέα «πίστα» (γύρω στο 12%), ενώ στην παράσταση νίκης η κυβερνητική παράταξη διατηρεί ισχυρή πρωτιά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πριν από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη η «ψαλίδα» άνοιξε στις 8,5 μονάδες, ενώ μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ επτά μέρες μετά τον πρωθυπουργό) «κλείδωσε» στις οκτώ μονάδες.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο δείχνει επίσης ότι μετά την παρουσία του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 34,5%, έναντι 26,5% που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ( με αναγωγή επί των εγκύρων). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 12%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ 25 με 3,5%. Πριν από τη ΔΕΘ, η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων είχε ως εξής: ΝΔ: 33%, ΣΥΡΙΖΑ: 25,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,5%, ΜέΡΑ25: 2,5%.

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική παράταξη διαθέτει αποθέματα ανθεκτικότητας, καταφέρνει να αμυνθεί στον κίνδυνο απωλειών από τα ίχνη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και επιχειρεί με ένα μπαράζ πρωτοβουλιών και δράσεων να «προλάβει» το ενδεχόμενο κύμα απογοήτευσης των πολιτών το φετινό χειμώνα της ενεργειακής ακρίβειας. Υπέρ της αξιόπιστης εικόνας που φιλοτεχνεί φαίνεται εξάλλου ότι λειτουργεί το «σήμα» ότι δεν πρόκειται να «σπάσει» το δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά αντιθέτως θα συνεχίσει στην «γραμμή» των μεταρρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει την προτεραιότητα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με φόντο τους επόμενους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να επενδύει στο χαρτί του αξιόπιστου κυβερνήτη- κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να επισημάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Το στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου εφεξής παραπέμπει και στη δυνατότητα να πείσει τους πολίτες ότι δεν …υπάρχει εναλλακτική λύση κι ότι οποιαδήποτε άλλη εκλογική εκδοχή οδηγεί σε περιπέτειες και σε ακυβερνησία.

Στα «κλειδιά» για την προσέγγιση του στοιχήματος συμπεριλαμβάνονται το ενθαρρυντικό σημείο εκκίνησης στις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις (η Pulse κατέγραψε τη ΝΔ στο 34,5% με αναγωγή επί των εγκύρων, η MRB για το Open στο 31,3% με αναγωγή και η GPO για το STAR στο 32,7%) και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα– ο πρωθυπουργός θεωρείται σαφώς ικανότερος στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, αλλά και της οικονομικής ατζέντας, της ενεργειακής κρίσης και της καθημερινότητας.

«Κλειδί» για την αυτοδυναμία χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη και η προνομιακή σχέση που εμφανίζει ο κ. Μητσοτάκης με τους ψηφοφόρους του Κέντρου, αλλά και η επιχείρηση διείσδυσης στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σημαντικό ποσοστό των οποίων συνεχίζει να συμφωνεί στα γκάλοπ με βασικές πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

πηγή newmoney.gr

Διαβάστε επίσης