Αρχική Αθλητισμος ΔΟΕ: «Οι επόμενοι Αγώνες θα έχουν περισσότερες εμπορικές ευκαιρίες»

ΔΟΕ: «Οι επόμενοι Αγώνες θα έχουν περισσότερες εμπορικές ευκαιρίες»

Από antwnio

Από τις selfies με τηλέφωνα Samsung στο βάθρο μέχρι τις περίφημες Louis Vuitton στην τελετή έναρξης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού διεύρυναν το πεδίο τοποθέτησης προϊόντων από χορηγούς όπως ποτέ άλλοτε, και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στους επόμενους Αγώνες, δήλωσε σήμερα (7/8) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Η ΔΟΕ είχε έσοδα 2,295 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους κορυφαίους χορηγούς της για την περίοδο 2017-2021, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το Ολυμπιακό κίνημα, με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να  δίνουν 4,544 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Δεν εμφανίζεται καμία διαφήμιση σε κανέναν από τους χώρους αγώνων όπου οι Ολυμπιακοί κύκλοι είναι τα μόνα ορατά λογότυπα σε κοινό σε όλο τον κόσμο. Αλλά οι χορηγοί και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στο Παρίσι απολαμβάνουν περισσότερες εμπορικές ευκαιρίες για τοποθέτηση προϊόντων ή εξαιτίας χρήσης επιρροής σχολιαστών και διασημοτήτων, όπως ο αμερικανός ράπερ Σνουπ Ντογκ (Snoop Dogg), για να αξιοποιήσουν ένα νεότερο κοινό και τις αγορές.

Η ΔΟΕ ανέφερε ότι ενστερνιζόταν αυτή την αλλαγή και τη διευκόλυνε: «Οι Αγώνες είναι μοναδικοί σε άλλα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα επειδή δεν έχουν διαφήμιση στο πεδίο των αγώνων», είπε σε συνέντευξη Τύπου η Αν-Σοφί Βουμάρ, Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπηρεσιών Τηλεόρασης και Μάρκετινγκ της ΔΟΕ.

«Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους συνεργάτες μας για να έχουμε και τρόπους για να προωθήσουμε τα προϊόντα τους».

Από το ερασιτεχνικό ξεκίνημά τους έως τη σταδιακή εμπορευματοποίηση των Αγώνων μετά το 1980, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν εδώ και καιρό ένα γεγονός πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά υπό τον σημερινό πρόεδρο  της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο οποίος ανέλαβε το 2013, ο συνολικός αριθμός των κορυφαίων χορηγών, που υπογράφουν συμφωνίες απευθείας με τη ΔΟΕ και όχι με τις πόλεις υποδοχής, έχει αυξηθεί σε 15 από το όριο των 11 που είχε οριστεί από τον προκάτοχό του Ζακ Ρογκ.

Ο Ρογκ είχε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ότι περισσότεροι χορηγοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον αντίκτυπο των Αγώνων.

Έσοδα ρεκόρ
Για την περίοδο 2009-2012, λίγο πριν αναλάβει ο Τόμας Μπαχ, τα έσοδα από τους κορυφαίους χορηγούς ήταν 950 εκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από τα μισά από τα 2,295 δισεκατομμύρια δολάρια για την προηγούμενη τετραετία που έληξε το 2021 με τους Αγώνες του Τόκιο.

«Είναι η κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Θέλουμε να είμαστε ξεχωριστοί στις ενέργειές μας. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούμε, σκόπιμα, και θα δείτε τα πράγματα να εξελίσσονται προς αυτή την κατεύθυνση στους μελλοντικούς Αγώνες», είπε  η Βουμάρ για τις τοποθετήσεις προϊόντων και  τις εμπορικές ευκαιρίες σε μελλοντικές εκδόσεις των Αγώνων.

Το Λος Άντζελες θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Αγώνες το 2028 και το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας επιλέχθηκε για τους Αγώνες του 2032.

Η δεύτερη θητεία του Μπαχ λήγει το 2025, όταν θα είναι επικεφαλής για 12 χρόνια, αλλά είναι ακόμα ασαφές εάν και πότε θα παραιτηθεί. Ορισμένα μέλη πρότειναν να παραμείνει ο Μπαχ παρά το αυστηρό μέγιστο όριο των 12 ετών για τους προέδρους, αλλά ο Γερμανός δικηγόρος είπε ότι δεν θα συζητήσει εκλογικά θέματα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η Βουμάρ είπε ότι ακόμη και αν έφευγε τον επόμενο χρόνο, δεν θα επηρεάσει καμία εμπορική συνεργασία: «Έχουμε συνεργασίες που εκτείνονται σε πολύ, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε. «Υπάρχει μικρός αντίκτυπος σε αυτές τις συνεργασίες γιατί είναι πραγματικά για το τι μπορούν να φέρουν οι Αγώνες στους επίσημους εταίρους μας. Έτσι θα έλεγα ότι θα υπάρχει μικρός αντίκτυπος.»

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης