Η πυρκαγιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει για δέκατη μέρα, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Δαδιά.
Δύο είναι τα βασικά μέτωπα τα οποία επικεντρώνουν, στα οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον, το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές της στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το ένα είναι στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης, μεταξύ κάστρων και της περιοχής της Κίρκης και το δεύτερο στην περιοχή της Δαδιάς και συγκεκριμένα στο κομμάτι μεταξύ των περιοχών Τρεις Βρύσες και Κοτρωνιά. Μάλιστα στην Κοτρωνιά είχαμε τις μεσημβρινές ώρες μια αναζωπύρωση η οποία κρατά ακόμα και δεν μπορεί να τεθεί να την περιορίσουν.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον από ότι δείχνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Μια αναζωπύρωση η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Επιχειρήσεις γίνονται με εναέρια μέσα και με επίγεια, ενώ υπάρχουν κάποιες μικρές εστίες και στην περιοχή, που όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, η οποία είναι μια περιοχή που είναι δασωμένη με πεύκα και ίσως θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ελέγχου προτού βέβαια ξεφύγει και εκεί η φωτιά.
Είναι η 8η ημέρα για την πυρκαγιά της Δαδιάς, η δέκατη ημέρα συνολικά που ο Έβρος κυριολεκτικά καίγεται, με 760 χιλιάδες περίπου στρέμματα να έχουν καεί στο νότιο κομμάτι του νομού από το 1.600.000 που είναι το σύνολο της δασικής έκτασης αυτού του κομματιού από την Δαδιά μέχρι έξω από την Αλεξανδρούπολη. Είναι ισχυρές οι επίγειες δυνάμεις. Είναι σχεδόν 500 πυροσβέστες που επιχειρούν σήμερα. Εδώ είναι 100. Τα οχήματα είναι το σύνολο. Των δυνάμεων που έχουν έρθει από το εξωτερικό για να βοηθήσουν εδώ, δηλαδή από την Κύπρο, από τη Σερβία, από την Τσεχία, από την Αλβανία, από τη Ρουμανία, από τη Βουλγαρία, περιπολούν στην περιοχή σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα μέτωπα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κυρίως γιατί φοβούνται την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων που θα είναι άστατη στην επόμενη μέρα.
Αύριο Τρίτη 29/8 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών στον Έβρο και την Πάρνηθα. Την Πέμπτη, θα διεξαχθεί στη Βουλή η πρώτη “μάχη” των αρχηγών, η προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.
Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον Έβρο, όπου αρχίζει ήδη η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των Πληγέντων, ενώ η αντιπολίτευση εξαπολύει βολές για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.
Σε δύο χρόνους, στη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αναπτύξει η κυβέρνηση το πλαίσιο των προτάσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα. Είναι ανάγκη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Πολλά θα ακούσουμε την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινήσεις σε επίπεδο αντιμετώπισης, πρόληψης και αποκατάστασης».
Μιλώντας στο Σκάι ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε πως: «αν έχει δείξει κάτι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από λάθη, δεν κρύβουμε τα λάθη κάτω από το χαλί. Μαθαίνουμε από αυτά και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Εδώ δεν υπάρχει μόνο η Πολιτεία στο κάδρο, κάθε δήμος, αλλά και οι ίδιοι οι δημότες πρέπει να αυτοοργανωθούν, να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν».
Σειρά μέτρων στήριξης για όσους επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο προωθεί η κυβέρνηση. Κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.
Μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης στην περιοχή βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Θέλουμε από όλους προτάσεις για τον Έβρο, στη διάθεσή μας να σταθούμε δίπλα στον Έβρο, για την κυβέρνηση η περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία, θα φανεί και από τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού, αφού λάβει υπόψιν και τις δικές σας προτάσεις».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «προχωράμε στη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, ζητήματα που θα προκύπτουν να γίνεται αξιολόγηση…ώστε να επιταχύνουμε το ρυθμό. Προχωράμε στην αναστολή πληρωμής τελών για δύο χρόνια για γάλα και κρέας, θα αντιμετωπιστεί το θέμα των ζωοτροφών».
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «εντατικοποίηση παρουσίας, ενίσχυση δυναμικού, έχουμε δρομολογήσει κονδύλια για πρόσληψη συνοριοφυλάκων, οι διαδικασίες στο φράχτη προχωρούν με γρήγορο ρυθμό αποφασισμένοι για συνολική επιτήρηση των συνόρων μας στον Έβρο, είμαστε εδώ συντεταγμένα να θωρακίσουμε πλήρως την περιοχή».
Ακολούθως ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισήμανε πως: «κατοικία μη κατοικήσιμη επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, ενεργοποίηση σχήματος αποζημίωση οικοσκευής, 600 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ, η πρώτη αρωγή από 2.000 μέχρι 10.000 ευρώ, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών φορολογικών υποχρεώσεων με εξάμηνο ορίζοντα, τριετή απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν πληγεί».
Η αντιπολίτευση
Με το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια να πλησιάζει, η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για απουσία εθνικού σχεδίου και ότι επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης με τους επιστήμονες.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι δηλώνεις επαρκής και έτοιμος όταν δεν είσαι στην κοινωνία πρέπει να στέλνεις το σωστό μήνυμα , ο Πρωθυπουργός έπρεπε να το αποφύγει να μην δημιουργεί την εντύπωση ότι είσαι έτοιμος όταν είμαστε ανεπαρκείς και ανέτοιμοι, το υπουργείο πολιτικής προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα».
Ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως: «Πρέπει να γίνει συζήτηση να δούμε τα λάθη και όχι να μπούμε σε συζήτηση κυνηγίου μαγισσών ή φαντασμάτων ή σκιών για το ποιες είναι οι αίτιες ή το ποιοι έβαλαν τις φωτιές, μπορούν να μπουν είτε από καλώδια ΔΕΗ από εμπρησμούς, ατυχήματα ή άλλα, η συζήτηση που πρέπει αν κάνουμε άφορα την πρόληψη».
Ο Βασίλης Στίγκας πρόεδρος των Σπαρτιατών ανέφερε: «Είναι βαρύτατη και εγκληματική η ευθύνη της κυβέρνησης. Έχει αφήσει να καούν το φετινό καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων».
Το θέμα των πύρινων μετώπων αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή.
Μέτρα για την πυρασφάλεια
Μετά από ένα τόσο δύσκολο καλοκαίρι και την τεράστια καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές, πάμε τώρα να δούμε ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και την πρόληψη. Περιπολίες με drones, συστήματα πυρανίχνευσης, βοήθεια από την τεχνητή νοημοσύνη και αυστηρότερες κυρώσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις άμεσες προτεραιότητες.
Σε τέσσερις βασικούς άξονες κινείται το κυβερνητικό σχέδιο:
-Ενίσχυση στόλου αεροπυρόσβεσης
-100 drones (όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν Στρατός/ Λιμενικό)
-Ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο – η σύμβαση από το δημόσιο προκηρύσσεται άμεσα / ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023.
-Νέα Canadair (CL-515) από το 2026, που θα αντικαταστήσουν -έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια- τα σημερινά «απαρχαιωμένα» CL-215, CL-415 / μία δέσμευση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε την Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.
Ενίσχυση Πυροσβεστικού Σώματος (προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων)
Σε αυτά, να προσθέσουμε και τις προσλήψεις που αναμένεται να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Πρόσθετοι οικονομικοί πόροι
Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει το Πρόγραμμα «Αιγίς» (1,97 δις ευρώ) που θα ενισχυθεί με 10 εκατ. ευρώ επιπλέον από Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ (Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων), για:
-Προμήθεια εξοπλισμού (ώστε να έχουμε υψηλή τεχνολογία στη δασοπροστασία)
-Αναδάσωση (Έβρος & Πάρνηθα)
-Δράσεις πρόληψης
Νέες ποινές για τους εμπρηστές
Παρεμβάσεις αναμένουμε και στη Δικαιοσύνη.
-Νέα πιο βαριά πρόστιμα (έως και 50.000 ευρώ) ιδίως για περιπτώσεις υποτροπών / κάποιος που συλλαμβάνεται ξανά ή μεγάλων καταστροφών.
-Αυστηροποίηση ποινών ακόμα και για εμπρησμό από αμέλεια (όχι μόνο για τους εμπρηστές από πρόθεση). Να πηγαίνουν φυλακή όταν θα καταδικάζονται από συγκεκριμένες ποινές και πάνω.
Ενεργοποίηση της Αυτοδιοίκησης
-Μεγαλύτερη εμπλοκή των Δήμων στο σύστημα πρόληψης (Επιτήρηση δασών – Αντιπυρικές ζώνες)
-Βαρύς «πέλεκυς» στους Δήμους (σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα αναμένουμε και σχετικό νομοσχέδιο από το ΥΠΕΣ με κρίσιμους μετρήσιμους δείκτες που θα πρέπει όλοι να ακολουθούν).
πηγή ertnews.gr