Αρχική Διεθνη Νεα Γαλλία: Ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ-Τού ανέθεσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Γαλλία: Ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ-Τού ανέθεσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Από antwnio

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Πέμπτη τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, ως πρωθυπουργό και του ανέθεσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ελπίζοντας να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που έφεραν ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδύναμη πλειοψηφία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Μπαρνιέ θα έχει την πρόκληση να προσπαθήσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, μέσα από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, τη στιγμή που η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Κομισιόν και τις αγορές να μειώσει το έλλειμμά της.

Το στοίχημα του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο απέτυχε, με τον κεντρώο συνασπισμό του να χάνει δεκάδες έδρες και κανένα κόμμα να μην κερδίζει την αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς ήρθε πρώτη, αλλά ο Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τους ζητήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού τα άλλα κόμματα είχαν αναφέρει ότι θα καταψήφιζαν αμέσως.

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), Ζορντάν Μπαρντελά, σχολιάζοντας τον διορισμό του Μπαρνιέ στη θέση του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ληφθεί στα υπόψη η ισχυρή παρουσία του κόμματός του στις εκλογές. Η ηγέτιδα του RN, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε από τη μεριά της ότι είναι σημαντικό να ληφθούν στα υπόψη οι ανησυχίες για τη μετανάστευση και πρόσθεσε ότι “το κόμμα μας δεν θα είναι συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση του Μπαρνιέ”.

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε από τη μεριά του ότι “ο διορισμός του Μπαρνιέ είναι πρακτικά μια κυβέρνηση του Μακρόν μαζί με την Λεπέν. Ο διορισμός του Μπαρνιέ δείχνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στο γαλλικό κοινοβούλιο έχει κλαπεί”. Ακόμη, καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις στους δρόμους στις 7 Σεπτεμβρίου.πηγή.capital.gr

Διαβάστε επίσης