Αρχική Διεθνη Νεα Βρετανία: Ο Στάρμερ διόρισε την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών της χώρας

Βρετανία: Ο Στάρμερ διόρισε την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών της χώρας

Από antwnio

Το νέο υπουργικό συμβούλιο διορίζει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, μετά την εμφατική νίκη των Εργατικών στις εκλογές και την επάνοδό τους στην εξουσία για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Ονέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Κάρολο και ξεκίνησε να διορίζει τους πρώτους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Τα πρώτα ονόματα έχουν γίνει ληδη γνωστά με την Ρέιτσελ Ριβς να αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι είναι πρώτη γυναίκα που διορίζεται ως υπουργός στο εν λόγω υπουργείο στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Επιπλέον, υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πως αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Λάμι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο Τζον Χίλι αναλαμβάνε υπουργός Άμυνας. Ακόμη, η Ιβέτ Κούπερ όπως όλα δείχνουν θα είναι η επόμενη υπουργός Εσωτερικών, ενώ η Άντζελα Ρέινερ είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

To υπουργικό συμβούλιο του Στάρμερ θα απαρτίζεται από τα εξής μέλη:

Άντζελα Ρέινερ: αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός αρμόδια για την άμβλυνση των ανισοτήτων, τη στέγαση και τις κοινότητες.

Ρέιτσελ Ριβς: Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου

Ντέιβιντ Λάμι: Υπουργός Εξωτερικών

Υβέτ Κούπερ: Υπουργός Εσωτερικών

Τζον Χίλι: Υπουργός Άμυνας

Πατ Μακ Φάντεν: Καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ

Σαμπάνα Μαχμούντ: Υπουργός Δικαιοσύνης

Γουές Στρίτινγκ: Υπουργός Υγείας

Μπρίτζετ Φίλιπσον: Υπουργός Παιδείας

Εντ Μίλιμπαντ: Υπουργός Ενέργειας

Λιζ Κένταλ: Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων

Τζόναθαν Ρέινολντς: Υπουργός Επιχειρηματικότητας

Πίτερ Κάιλ: Υπουργός Επιστημών

Λουίζ Χέιγκ: Υπουργός Μεταφορών

Κιρ Στάρμερ: Τι είπε στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Βρετανίας – ΒΙΝΤΕΟ

Ονέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η Βρετανία χρειάζεται να ανακαλύψει και πάλι την ταυτότητά της και να προχωρήσει σε μια ευρύτερη επανεκκίνηση, στις πρώτες του δηλώσεις έξω από το νέο του γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, υποσχόμενος να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην πολιτική και να υπηρετήσει όλους τους ψηφοφόρους.

Στην πρώτη ομιλία του ο Στάρμερ, που έγινε δεκτός στην Ντάουνινγκ Στριτ από μεγάλο πλήθος υποστηρικτών του αφού εκλήθη επίσημα από τον βασιλιά Κάρολο να σχηματίσει κυβέρνηση, μίλησε για μια μετριοπαθή πολιτική με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που έχει διαρραγεί.

«Είναι σίγουρα ξεκάθαρο σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση, να ανακαλύψει εκ νέου ποιοι είμαστε, διότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι καταιγίδες της ιστορίας, ένα από τα μεγαλύτερα ισχυρά στοιχεία αυτού του έθνους ήταν ανέκαθεν η ικανότητά μας να κινηθούμε σε πιο ήρεμα νερά», δήλωσε.

«Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της μετριοπάθειας, όπως εγώ».

«Μας δώσατε μια ξεκάθαρη εντολή. Και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να επιφέρουμε την αλλαγή», πρόσθεσε.

Συνοδευόμενος από την σύζυγό του, ο Κιρ Στάρμερ πέρασε νωρίτερα το κατώφλι των Ανακτόρων όπου συνάντησε τον βασιλιά Κάρολο Γ’και πήρε την επίσημη έγκριση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Δείτε την ομιλία του:

 

Διαβάστε επίσης