«Ανησυχητική είναι η δήλωση Πούτιν για την αναστολή της συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων», επισήμανε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
Ο ίδιος έκανε την γενική εκτίμηση είναι πρόκειται για μια ανασφάλεια συνεχιζόμενη, η οποία φέρνει προβλήματα σε όλο τον κόσμο: Ενέργεια, πληθωρισμό, ακρίβεια, μεταναστευτικό, κυρίαρχα, όπως είπε ο ίδιος. Ενώ πρόσθεσε:
«Θα πρέπει η Ελλάδα να καθορίσει τη στρατηγική της που την έχει καθορίσει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Να την ακολουθήσει πιστά ακούγοντας τους τακτικισμούς σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε:
«Δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία στον πόλεμο. Δηλαδή ο πόλεμος από την στην καθημερινότητα μας έχει πάψει να ενοχλεί τους Έλληνες. Ίσως γιατί δεν βλέπουμε τόσο έντονα τις σκηνές, ίσως γιατί άλλα γεγονότα -τα τελευταία- ήρθαν και κάλυψαν όλα τα προηγούμενα. Τεράστιο το θέμα του πολέμου, τεράστιες οι επιπτώσεις του, πλην όμως ο πόλεμος αυτή τη στιγμή γίνεται δια αντιπροσώπων.
Η Ευρώπη συμμετέχει με τα όπλα τα οποία στέλνει, η Αμερική το ίδιο, μη θέλοντας να εμπλακεί η ίδια στο παιχνίδι. Πολλές χώρες της Ευρώπης αρχίζουν και σκέφτονται μήπως έχουν και οι ίδιες επιπτώσεις από αυτή τη μάχη που γίνεται μεταξύ των δύο πλευρών. Και οι Ουκρανοί παραμένουν εκεί πέρα πολεμώντας καθημερινά. Τα δεινά του πολέμου είναι ασύλληπτα. Μια χώρα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, μετακινούνται μετανάστες σε άλλες χώρες. Και μια χώρα η οποία θα απαιτήσει πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ανοικοδομηθεί – όταν θα ανοικοδομηθεί.
Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν σαφώς κατευθυνόμενη στο εσωτερικό του ακροατήριο, ώστε να δώσει ενέργεια στον κόσμο, να δώσει ενέργεια στους ολιγάρχες της Ρωσίας, ότι είναι ισχυρός, ότι ελέγχει το θέμα. Να δώσει ενέργεια στους στρατιώτες του. “Είστε ήρωες; εσείς πολεμάτε. Η Ρωσία είναι ανίκητη. Κανένας δεν μπορεί να μας νικήσει. Έχουμε όπλα στη διάθεσή μας”.
Παράλληλα όμως προκάλεσε τεράστιο σκεπτικισμό στη Δύση με αυτά τα οποία είπε διότι η αντίληψη είναι ότι αυτά ήταν λίγο εκτός πραγματικότητας. Ήταν λίγο σε ένα άλλο κόσμο. Ήταν λίγο σαν να μην αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στο πεδίο καθημερινά. Εκείνο το οποίο είναι ανησυχητικό είναι ότι δείχνει να μην επηρεάζεται συναισθηματικά από τις απώλειες τις οποίες δημιουργεί, οι οποίες είναι χιλιάδες.
Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί. Εάν θα πάει στο επόμενο βήμα, που είναι η είσοδος της Κίνας υπέρ του με τα όπλα, ή η σκέψη του για κάποιο πυρηνικό όπλο, είναι μια απόφαση που κανένας δεν ξέρει, δεν μπορεί να την προβλέψει.
Οι εκτιμήσεις υπάρχουν ότι και η Κίνα μπορεί να το, βοηθήσει, και πυρηνικά όπλα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει. Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία, μας έδειξε και κατέδειξε το πόσο ισχυρός είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας στην αλλαγή μιας στρατηγικής. Το είδαμε όλοι από τη μια μέρα στην άλλη. Κάτι άλλαξε. Άρα λοιπόν πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το απρόβλεπτο γεγονός.
Ως προς την αναστολή της συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και για το τι μπορεί αυτή να σημαίνει, σημείωσε:
«Στη συνθήκη που είχε υπογραφεί για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, η Ρωσία και εκεί είχε πει ότι βΒγαίνει από τη συμφωνία γιατί δεν ήθελε να υποστεί τους ελέγχους. Ήταν λοιπόν περισσότερο μια δήλωση ότι “εγώ δεν συμμετέχω σε αυτό το οποίο εσείς έχετε αποφασίσει”.
Είναι μια δήλωση λοιπόν αυτή τη αυτή τη στιγμή η απόφαση του κυρίου Πούτιν να βγάλει τη Ρωσία από εκεί. Είδατε ότι οι ακροατές του το αντιμετώπισαν σαν νίκη. Το χειροκροτήσανε, δηλαδή το εισπράξανε ως και αντιδράσανε προς τον Ρώσο πρόεδρο επιβραβεύοντας τον. Είναι μια δήλωση του κ. Πούτιν ότι “στις συζητήσεις που έχετε για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, εμείς θα συμμετέχουμε” θέλοντας να αφήσει να εννοηθεί σε όλους μας και όλοι αυτό αντιληφθήκαμε ότι ξέρετε μη συμμετέχοντας. Σημαίνει ότι “αφήνω στον εαυτό μου τη δυνατότητα να αποφασίσω να χρησιμοποιήσω ή όχι πυρηνικά όπλα”. Ανησυχητική είναι η δήλωση αυτή».
Μεταξύ άλλων ο ίδιος πρόσθεσε:
«Η απάντηση του πρωθυπουργού, η οποία κατεγράφη χθες, είναι εκείνη που μας καλύπτει όλους, ότι όσο η χώρα μας απειλείται και όσο τα οπλικά συστήματα αυτά αναγκαίων για την υπεράσπιση της πατρίδας, δεν τίθεται θέμα, δεν τίθεται συζήτηση να δοθούν για βοήθεια κάπου αλλού.
Εμείς έχουμε μια πολύ προχωρημένη συζήτηση αντικατάτασης όλων των όπλων ρωσικής προέλευσης με όπλα του δυτικού οπλοστασίου. Και το βλέπουμε αυτό στη συζήτηση για τα αντιαεροπορικά.
Ναι, υπάρχει μια δυνατότητα να αντικατασταθούν από Πάτριοτ και έτσι να να εξισορροπήσουν την πιθανή αποχώρηση των S-300. Σε αυτή τη χρονική στιγμή και με μη δυνατότητα αντικατάστασής τους, δεν τίθεται θέμα. (…)
Για τις επισκέψεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε Τουρκία και Ελλάδα, σημείωσε:
«Αν κρίνει κανείς τις δύο εικόνες, οι οποίες είναι πολύ εύκολο να κριθούν, διότι ο κ. Μπλίνκεν πριν αποό μερικές ώρες ήταν στην Τουρκία και μετά από μερικές ώρες ήταν στην Ελλάδα. Οι εικόνες που εισπράξαμε αποτύπωσαν την τεράστια διαφορά που υπήρχε.
(…) Ακόμα και στα λόγια τα οποία είπε ο κ. Τσαβούσογλου με τον κ. Μπλίνκεν, περί άλλου θέματος μίλαγε ο ένας περί άλλου θέματος απάντησε ο άλλος. Υπήρχε τεράστια διάσταση απόψεων σε σε αντιδιαστολή με το “φίλε Νίκο” και με την εξαιρετική συζήτηση του κ. πρωθυπουργού με τον κ. Μπλίνκεν.
Επίσης ο κ. Μπλίνκεν θα πω ότι εισέπραξε και κάτι άλλο: Τα σχόλια και τις εισηγήσεις της Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ήταν ήδη δύο μέρες εδώ και η οποία είχε πάει στην Αλεξανδρούπολη.
Ακόμη, είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και οι υποδομές του για το ΝΑΤΟ, τη Συμμαχία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βλέπουμε καθημερινά πόσο σωστή είναι η απόφαση που πήρε η Ελλάδα, πόσο σωστή για τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας. Και στη συνέχεια μετά την Αλεξανδρούπολη πήγε στη Λάρισα – που είναι η έδρα των θεριστών των υπερσύγχρονων UAVs των Αμερικανών. Οπότε είδε ότι κάτι το εξαιρετικό γίνεται, είδε την καταπληκτική συνεργασία μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων και μετέφερε και από εκεί το καλό κλίμα, δηλαδή το καλό κλίμα όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας, όχι μόνο σε επίπεδο διπλωματίας αλλά και σε επίπεδο αμυντικό. Είναι αυτά που συζήτησε ο κ. Δένδιας με τον κ. Μπλίνκεν.
Εισπράττουμε ότι δεν συνεχίζεται η εποχή των ίσων αποστάσεων. Το εισπράττουμε με τα F-35, το εισπράττουμε με τα F-16, το εισπράττουμε με τη στάση υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης υπέρ μας. Το εισπράττουμε με το ότι βασικής υποδομής υποδομές από την βάση του Ιντσιρλίκ – που ήταν η νούμερο ένα βάση όχι στη Μέση Ανατολή και στην Μεσόγειο για τους Αμερικανούς. Οι υποδομές της μεταφέρονται σιγά – σιγά σε άλλες χώρες. Άρα όχι, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. (…)
Εδώ είδαμε τον κ. Τσαβούσογλου να παρακαλάει τον κ. Μπλίνεν τι θα γίνει με το 1,4 δισ. που η Τουρκία έχει πληρώσει για τα F-35. Δικά της χρήματα, που τα έχει πληρώσει σε Ηνωμένες Πολιτείες και τον παρακαλάει να βρει έναν τρόπο να επιστραφούν, στη δύσκολη αυτή στιγμή που βρίσκεται η Τουρκία.
Για τα ελληνοτουρκικά, επισήμανε:
«Συνέβη ένα απρόβλεπτο γεγονός (σ.σ.: ο φονικός σεισμός σε Τουρκία – Συρία) το οποίο διαφοροποιεί την τακτική στο επιχειρησιακό και τακτικό πεδίο της Τουρκίας. Η στρατηγική της παραμένει αναλλοίωτη.
Αλλά να μην εξετάσουμε τι κάνει η Τουρκία, να εξετάσουμε τι κάνουμε εμείς. Το έχουμε αντιληφθεί αυτό και συνεχίζουμε την ισχυροποίησή μας. Διπλωματικά και αμυντικά βλέπουμε το τι συμβαίνει.
Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι η παρούσα κατάσταση με το απρόβλεπτο μας φέρνει πιο κοντά. Η Ελλάδα το έδειξε πρώτη ότι είμαστε κοντά στην Τουρκία. Είμαστε η πρώτη χώρα που πήγαμε να βοηθήσουμε την Τουρκία και εισπράξαμε και τα ανάλογα θετικά από όλους. Αλλά παράλληλα σε στρατηγικό επίπεδο συνεχίζεται η ισχυροποίησή μας.
Μόνο όταν είσαι ισχυρός και μπορείς να προστατεύσεις ο ίδιος τα συμφέροντά σου, τότε είσαι ικανοποιημένος και ήσυχος για το μέλλον σου».
Πηγή: ertnews.gr