Καλπάζει ανεξέλεγκτη η ακρίβεια καθώς βασικά καταναλωτικά είδη έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα με την αποκλιμάκωση να φαντάζει όνειρο… θερινής νυκτός, προμηνύοντας έναν ακόμα δυσκολότερο χειμώνα…
Συγκεκριμένα, μία από τις μεγαλύτερες ανόδους στην τιμή του καταγράφει το ψωμί το οποίο έχει σημειώσει αύξηση 66% μέσα σε τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ψωμί και τα δημητριακά δεν παρουσίασαν κάποια αύξηση τον Ιούλιο του 2020-2021. Ωστόσο τον ίδιο μήνα το 2021-2022 κατέγραψαν αύξηση 16,7% στην τιμή τους, ενώ τον Ιούλιο του 2022-2023 αυξήθηκαν κατά 8,6%.
Η συνολική αύξηση στην τιμή μιας φρατζόλας 350 γραμμαρίων είναι 66% από το 2020 έως το 2023, καθώς από τα 0,60 λεπτά του ευρώ έχει φτάσει να πωλείται στο 1 ευρώ.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στο κουλούρι Θεσσαλονίκης το οποίο σήμερα πωλείται από 60 έως και 80 λεπτά με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι και αυτό θα φτάσει το ένα ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN αναμένονται και νέοι τιμοκατάλογοι από τις βιομηχανίες που θα αφορούν μία σειρά από προϊόντα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 θα αυξηθεί το ελαιόλαδο κατά 45%, τη μαργαρίνη κατά 10%, το αλεύρι κατά 10% και τις κατεψυγμένες ζύμες από 3% έως 12%.