Αρχική Υγεία και Διατροφή ΑΧΕΠΑ: Εγκαινιάστηκε το Β’ Αιμοδυναμικό Εργαστήριο παρουσία Γεωργιάδη – “Υπάρχει μία γενική απαξίωση του ΕΣΥ” (video)

ΑΧΕΠΑ: Εγκαινιάστηκε το Β’ Αιμοδυναμικό Εργαστήριο παρουσία Γεωργιάδη – “Υπάρχει μία γενική απαξίωση του ΕΣΥ” (video)

Από antwnio

Στα εγκαίνια του Β’ Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” στη Θεσσαλονίκη και στην τοποθέτηση του νέου υπερσύγχρονου στεφανιογράφου, βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα στο ανακαινισμένο Εργαστήριο Β’ του νοσοκομείου, τοποθετήθηκε νέος υπερσύγχρονος τομογράφος και ακτινοσκοπικό μηχάνημα, αξίας 960.000 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ γίνεται μια σπουδαία παρέμβαση (με το νέο υπερσύγχρονο στεφανιογράφο), ενώ στη συνέχεια επεσήμανε τα εγκαίνια που έκανε μαζί με τον Πρωθυπουργό σε άλλα Κέντρα Υγείας της χώρας, με σκοπό την άψογη λειτουργία του ΕΣΥ.

«Πριν από λίγο εγκαινιάσαμε το πρώτο κέντρο για το Μελάνωμα στην Ελλάδα. Τώρα είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε το νέο υπερσύγχρονο στεφανιογράφο, ένα μηχάνημα που παρέχει τεχνικές δυνατότητες που δεν είχε το προηγούμενο μηχάνημα. Μετά από 20 χρόνια γίνεται στο νοσοκομείο μια σπουδαία παρέμβαση. Χαίρομαι που αυτό το εργαλείο έχει αρχίσει και δουλεύει και σε άλλες ειδικότητες.

Θέλω να πω σε αυτό το σημείο όμως δύο λόγια. Αυτή την εβδομάδα μόνο έχω κάνει τα εξής: Έχω εγκαινιάσει με τον κ. Πρωθυπουργό τη Δευτέρα το Κέντρο Υγείας Παλαμά στη Καρδίτσα που φτιάξαμε μετά από τον Daniel και το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι που το κάναμε ολοκαίνουργιο και το καλύτερο Κέντρο Υγείας στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα εγκαινιάσαμε την νέα κλινική ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που αποτελεί την 1η ΜΕΘ Παίδων στη Κεντρική Ελλάδα. Την Τρίτη εγκαινίασα τη νέα αιματολογική κλινική του Ευαγγελισμού. Την Τετάρτη τους δύο ορόφους του ογκολογικού νοσοκομείου “Μεταξά” στον Πειραιά. Σήμερα, το Κέντρο για το Μελάνωμα στη Βόρεια Ελλάδα και τώρα το αιματολογικό εργαστήριο στο Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”.

Υπάρχει μία γενική απαξίωση στο τι κάνει το ΕΣΥ. Είναι άλλο πράγμα να μιλήσουμε για τα υπαρκτά προβλήματα του ΕΣΥ που όντως έχει, και δεν θέλω να τα κρύψω κάτω από το χαλί, και άλλο πράγμα να περνάμε στον γενικό πληθυσμό ότι έχει καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

“Έχουμε περάσει τα 7.000 απογευματινά χειρουργεία στην Ελλάδα”

Έπειτα μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, όπου το 1ο έγινε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο υπ. Υγείας τόνισε πως έχει μειωθεί η λίστα αναμονής σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς από 107 χιλιάδες αναμονές σήμερα είναι στις 84 χιλιάδες.

«Στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” έρχομαι για δεύτερη φορά στη δεύτερή μου θητεία. Την πρώτη φορά είχα έρθει όταν εδώ έγινε ένα από τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία. Θυμάστε που λέγατε ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε προσωπικό; Από ότι έμαθα σήμερα το πρωί έχουμε περάσει τα 7.000 απογευματινά χειρουργεία στην Ελλάδα. Επιπλέον έχει μειωθεί η λίστα αναμονής των χειρουργείων. 107 χιλιάδες ήταν οι αναμονές στο σύνολο των νοσοκομείων της χώρας τον Μάρτιο του 2024 και 84 χιλιάδες είναι σήμερα. Είναι αυτή η εικόνα ενός συστήματος που έχει καταρρεύσει; Άλλο οι πολιτικές μας αντιπαραθέσεις, και άλλο αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι το ΕΣΥ λειτουργεί. Και λειτουργεί καθώς θεραπεύει κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπους, παρέχει φάρμακα σε όσους τους είναι απαραίτητα αλλά και σώζει ζωές.

Σήμερα εδώ είμαστε για να κάνει το ΕΣΥ ένα ακόμη βήμα με το νέο μηχάνημα. Ευχαριστώ την Περιφέρεια, έχουμε μια συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και πρέπει να σας πω ότι ήδη αν όχι μέχρι την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα θα χει μπει σε δημόσια διαβούλευση όλο το πρόγραμμα του τεχνολογικού υπολογισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οπότε θα πάμε πάρα πολύ γρήγορα και θα έχουμε τέτοιου είδους εγκαίνια σε πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας με τελείως υπερσύγχρονα μηχανήματα που θα καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών».

Από την πλευρά του ο Διοικητής του “ΑΧΕΠΑ”, Παναγιώτης Παντελιάδης, τόνισε: «Είμαστε στη ευχάριστη θέση σήμερα να εγκαινιάσουμε το Β’ Αιμοδυναμικό Εργαστήριο τη πρότυπης καρδιολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ, το οποίο με την ανακαίνιση που έχει γίνει και την τοποθέτηση ενός υπερσύγχρονου στεφανιογράφου και ενός ακτινοσκοπικού μηχανήματος είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το Β΄ Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχει εξοπλιστεί και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου στους ασθενείς. Αυτή η προσπάθεια χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Εξασφαλίστηκε το ποσό του ενός εκ. ευρώ περίπου για την τοποθέτηση αυτών των μηχανημάτων».

Τέλος, ο Διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”, Αντώνιος Ζιάκας, ανέφερε: «Η προσθήκη του στεφανιογράφου είναι πολύ σημαντική. Το προηγούμενο μηχάνημα είχε τοποθετηθεί πριν 20 χρόνια στο Εργαστήριο Α΄. Το νέο μηχάνημα προσφέρει αρτιότερο αντιμετώπιση των ασθενών της βορείου Ελλάδος που χρήζουν επεμβατικής αντιμετώπισης. Η αντιμετώπιση των ασθενών θα είναι ταχύτερη γιατί πλέον έχουμε δύο στεφανιογράφους. Η ανάγκη για βελτίωση είναι συνεχής. Έχουμε σχέδια πολλά, θέλουμε να ανακαινίσουμε τη Στεφανιαία Μονάδα. Θέλουμε να βελτιώσουμε όλα τα τμήματα της κλινικής μας. Ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού είναι πολύ σημαντικός για μία κλινικά, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο το έμψυχο δυναμικό».

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε το Ειδικό Κέντρο Μελανώματος του Ιπποκρατείου.

Διαβάστε επίσης