Αρχική Διεθνη Νεα Αλλεπάλληλα ισραηλινά χτυπήματα στη UNIFIL – Γιατί το Τελ Αβίβ θέλει να διώξει τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη από τον Λίβανο

Αλλεπάλληλα ισραηλινά χτυπήματα στη UNIFIL – Γιατί το Τελ Αβίβ θέλει να διώξει τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη από τον Λίβανο

Από antwnio

Περίπου 10.000 μέλη της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια περιοχή που εκτείνεται για περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ των ντε φάκτο νότιων συνόρων του Λιβάνου και του ποταμού Λιτάνι.

Αλλεπάλληλα ισραηλινά χτυπήματα στη UNIFIL – Γιατί το Τελ Αβίβ θέλει να διώξει τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη από τον Λίβανο
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Hussein Malla)

Από τότε που εξαπέλυσε τη χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο στις αρχές Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει επιθέσεις πολλές φορές σε θέσεις της UNIFIL στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία της διεθνούς δύναμης παρείχε μια «ανθρώπινη ασπίδα» στη Χεζμπολάχ.

Καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου πιέζει για την απομάκρυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων και απαίτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αποσύρουν τα στρατεύματα της UNIFIL από τις ζώνες μάχης, όμως ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, υπογράμμισε ότι «η σημαία του ΟΗΕ συνεχίζει να κυματίζει» στην περιοχή και ότι η αποστολή – με μέλη από 50 χώρες – «δεν πρόκειται να πάει πουθενά».

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο ιδρύθηκε μετά την εισβολή του Ισραήλ το 1978, με σκοπό να επιβλέψει την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων μετά την πρώτη ισραηλινή κατοχή του νότιου Λιβάνου και στη συνέχεια να βοηθήσει τη λιβανέζικη κυβέρνηση να διατηρήσει την ειρήνη και να αποκαταστήσει την εξουσία της.

Το Ισραήλ εισέβαλε ξανά στον Λίβανο το 2006 και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 1701, διευρύνοντας την εντολή της UNIFIL να παρακολουθεί την κατάπαυση του πυρός και να εγγυάται ότι καμία άλλη ένοπλη δύναμη εκτός από τον λιβανέζικο στρατό δεν ήταν παρούσα στην περιοχή.

Η UNIFIL φιλοδοξούσε να παράσχει ένα πλαίσιο ασφαλείας σε Λιβανέζους και Ισραηλινούς ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση του ελέγχου της περιοχής νότια του ποταμού Λιτάνι από τον λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις, όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ, καθώς η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ παραβίαζαν συστηματικά το ψήφισμα και ο τακτικός στρατός της χώρας στην ουσία παρέμεινε στο περιθώριο.

Ο Σέιν Ντάρσι, καθηγητής στο Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας, σχολίασε στο Al Jazeera ότι η απομάκρυνση της UNIFIL θα καθιστούσε πιο δύσκολη την παρακολούθηση των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, την ώρα που το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του στο νότιο Λίβανο.

Αλλεπάλληλα ισραηλινά χτυπήματα στη UNIFIL – Γιατί το Τελ Αβίβ θέλει να διώξει τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη από τον Λίβανο
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Hussein Malla)

«Υπήρξαν ήδη φρικτές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και όταν τα μάτια του κόσμου δεν μπορούν να δουν εσκεμμένα, ο κίνδυνος περαιτέρω φρικαλεοτήτων μπορεί μόνο να αυξηθεί», προειδοποιεί ο Ντάρσι.

Ήδη από τον Μάιο, το Διεθνές Δικαστήριο είχε ζητήσει από το Ισραήλ «να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας οποιασδήποτε επιτροπής έρευνας ή άλλου οργάνου εξουσιοδοτημένου από τα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει καταγγελίες για γενοκτονία». Το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε ποτέ με αυτό το αίτημα.

Πηγή: Al Jazeera

Διαβάστε επίσης