Τις ανησυχίες της κυβέρνησης για τις διαστάσεις που παίρνει η Ρωσική κρίση και η υπόθεση του Nord Stream1, επιβεβαιώνει η σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία όλων των παραγόντων της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη η οποία ήταν προγραμματισμένη από τις αρχές της εβδομάδας, θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, στον απόηχο και των χθεσινών ανακοινώσεων ότι η Gazprom δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού που διοχετεύει αέριο στην ΕΕ καθώς αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει την γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.
Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετέχουν οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).
Οι εξελίξεις αυτές πυκνώνουν τα σύννεφα στον ευρωπαϊκό ουρανό, για το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου μετά τις 21 Ιουλίου και απαιτούν μέτρα για την διαχείριση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές για την ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς. Ωστόσο ο μεγάλος φόβος παραμένει η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG, την στιγμή που τα χρειαζόμαστε λόγο της εκτίναξης της ζήτησης αλλά και των πολύ υψηλών τιμών.
Στα μέτρα που λαμβάνονται το κυριότερο βάρος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, πέφτει στις προμήθειες LΝG και στο λιγνίτη. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς πλήρης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της κατανάλωσης κάτι που εξασφαλίζεται και με την νέα μονάδα FSU.
Μεγαλύτερες εισαγωγές εκτιμάται ότι θα γίνουν και μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Για το λιγνίτη, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα βρίσκονται σε λειτουργία, καθημερινά 4 έως 7 λιγνιτικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούν τον Αύγουστο οι δοκιμές και της νέας μονάδας Πτολεμαίδας 5, με στόχο να ενταχθεί στο σύστημα το φθινόπωρο.
Στα πρόσθετα μέτρα, περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.
Πηγή: protothema.gr