Αρχική Κοινωνια Άγιο Όρος: Αναστάτωση στην Μονή Εσφιγμένου για την επικείμενη «αστυνομική έφοδο» – «Θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου»

Άγιο Όρος: Αναστάτωση στην Μονή Εσφιγμένου για την επικείμενη «αστυνομική έφοδο» – «Θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου»

Από antwnio

Αναστάτωση και προβληματισμό προκαλεί στο Άγιον Όρος η κοινοποίηση εγγράφου της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο, ζητείται η στήριξη των Μονών για την «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας».

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν στη Μονή Εσφιγμένου, η οποία εδώ και πάνω από 50 χρόνια έχει καταληφθεί από Ζηλωτές μοναχούς και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι «αναγκαστικά εκτελεστή», το μοναστήρι δεν έχει αποδοθεί στη νόμιμη αδελφότητα, σύμφωνα με τη voria.gr.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου οδήγησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών των Ζηλωτών χθες το πρωί στην Ουρανούπολη, ενώ ο γέροντας Μεθόδιος επανέλαβε τις γνωστές δηλώσεις του, «θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου» – άλλωστε εδώ και χρόνια υπάρχει πανό στην πρόσοψη του μοναστηριού με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος».

Οι Ζηλωτές έχουν πάψει να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ η μόνιμη αδελφότητα εγκαταβιεί στις Καρυές και το ζήτημα εκκρεμούσε για χρόνια στα δικαστήρια, μέχρι που εκδόθηκε οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για την απόδοση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του μοναστηριού στη νέα αδελφότητα.

Αγιορείτες μοναχοί που μίλησαν στη voria.gr. ανέφεραν πως «μια αστυνομική επιχείρηση, ακόμη κι αν αφορά στο Άγιον Όρος, δεν πρέπει να δημοσιοποιείται και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο γιατί προκαλεί αντιδράσεις. Δεν γνωρίζουμε σε ποιες εξώσεις αφορά και είναι αρκετά ασαφής η επιστολή ως προς τον χρόνο και τον αριθμό των αστυνομικών και των οχημάτων που θα εισέλθουν».

Σημείωναν επίσης πως «ακόμη και ο τίτλος του εγγράφου “Παροχή συνδρομής” είναι ασαφής. Τι είδους συνδρομή μπορούμε να παρέχουμε εμείς στην αστυνομία;».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αστυνομικής επιχείρησης στην Μονή Εσφιγμένου, Αγιορείτες μοναχοί υποστηρίζουν πως «κάτι τέτοιο δεν θα δινόταν στη δημοσιότητα με ένα έγγραφο κοινής λήψης και δεν θα… διαφημιζόταν έτσι μιας τέτοια επέμβαση».

Σημειώνεται πως το έγγραφο στάλθηκε τόσο στην Ιερά Επιστασία, όσο και στην Ιερά Κοινότητα, αλλά και σε όλα τα μοναστήρια. Δεν αναφέρει ωστόσο πόσοι αστυνομικοί θα μπουν, τι είδους βαρέα οχήματα θα μεταφέρουν και -το κυριότερο- πότε θα συμβεί αυτό.

Δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν -πλην της Μονής Εσφιγμένου- για εξώσεις μοναχών από τα Καρούλια, ενώ πιο πρόσφατη είναι αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απομάκρυνση μοναχού από Κελλί της Μονής Μεγίστης Λαύρας, καθώς είναι Ζηλωτής.

«Η τήρηση της νομιμότητας είναι ασφαλώς υποχρέωση της Πολιτείας μέσω της αστυνομίας, αλλά στην ουσία κανείς δεν γνωρίζει σε ποιες ακριβώς περιπτώσεις εξώσεων αφορά αυτό το έγγραφο. Είναι ασαφές ως προς την ακριβή επιχείρηση ή τις επιχειρήσεις και ως τέτοιο σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν μας απασχολεί», σχολίαζαν πηγές από το Άγιον Όρος στη voria.gr.

«Ας έρθουν»

Ο γέροντας Μεθόδιος -ένας από τους καταδικασθέντες για τα εκτεταμένα επεισόδια του 2013- μιλά στο ThessToday.gr και δηλώνει ότι σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε. Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε. Και κυνηγούν εμάς. Εμείς έχουμε γεροντάκια που ζουν εδώ 50, 60,70 χρόνια. Μάς απαγορεύουν να μπούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Να αφήσουμε τα γεροντάκια να πεθάνουν επειδή το θέλουν δύο άτομα; Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;» διερωτάται.

Σύμφωνα με τον γέροντα Μεθόδιο, «εάν οι Πατέρες των Μονών και οι αστυνομικοί έρχονται εδώ ώστε οι Έλληνες να πολεμήσουν τους Έλληνες μοναχούς, να το βγάλουν από τη μετάνοιά τους. Ας έρθουν. Και ό,τι θέλει ας γίνει. Άμα οι αστυνομικοί με τραβάνε και με σέρνουν, θα κάτσουν οι μοναχοί με δεμένα τα χέρια; Ή αν δουν κάποιος αξιωματικός να χτυπά κάποιον μοναχό, θα καθίσουν οι πατέρες να τους βλέπουν; Θα γίνουν εγκλήματα και αυτά τα παρακινούν οι Μοναχοί αυτοί που δεν έχουν σκοπό».

«Εμείς δεν πειράξαμε ποτέ κανέναν – Λένε ψέματα»

Τόσο το 2006 όσο και το 2013 το Άγιο Όρος αμαυρώθηκε από εικόνες εκτεταμένων επεισοδίων και εντάσεων με αστυνομικές δυνάμεις, με τον γέροντα Μεθόδιο να υποστηρίζει ότι η Μονή έχει στοχοποιηθεί. «Δεν έχουμε κάτι ούτε με την Ιερά Κοινότητα ούτε με το Πατριαρχείο. Τα έχουμε με τους ανθρώπους. Εμείς δεχόμαστε μόνο αυτά που άφησαν οι Άγιοι Πατέρες. Μας κατηγορούν για πράγματα που δεν ισχύουν, ότι εμείς εκπαιδεύουμε Ρώσους. Εμείς όποιος και να έρθει θα τον φιλοξενήσουμε, θα του δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί να φάει. Και Τούρκος να είναι, θα του προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό. Και αυτό γίνεται με τον δικό μας τον κόπο, γιατί μας έχουν πάρει τα πάντα. Πολλές φορές δεν έχω ούτε 5 ευρώ να πάρω κάτι για το γεροντάκι. Υποχρεώνω τους άλλους αδελφούς που μας βοηθάνε», αναφέρει.

Και συμπληρώνει: «Τί ήρθαν να κάνουν στο Άγιο Όρος; Εδώ δεν ήρθαμε να μαζέψουμε χρήματα όπως αυτοί, να παίρνουν όλα τα έσοδα της Μονής δύο άτομα. Τί τα κάνουν; Εμένα με έχουν δικάσει 65 φορές. Είναι αυτό κατά Θεόν; Είναι αυτοί Μοναχοί στο Άγιο Όρος; Εμείς δεν πειράξαμε ποτέ κανέναν. Απλώς λέμε αυτά που λέμε. Αυτοί κάθε λίγο λένε ψέματα, ότι δήθεν κρύβουμε τον Νίκο Παππά (σ.σ. καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής), ότι εκπαιδεύουμε Ρώσους κομάντος, αν είναι δυνατόν. Και τα λένε στον κόσμο και μετά πηγαίνουν έξω και μιλάνε περί αγάπης. Ποια είναι η αγάπη; Δηλαδή όταν δεν μπορώ να πείσω τον άλλον να έρθει μαζί μου, να τον κάνω να πεθάνει από την πείνα; Αυτή είναι μοναχική – χριστιανική αγάπη; Προς θεού. Αν είναι έτσι το Άγιο Όρος, λυπάμαι».

Τα επεισόδια του 2013

Σημειώνεται πως επεισόδια είχαν ξεσπάσει τον Ιούλιο του 2013. Στη διάρκεια των επεισοδίων, η αιτία των οποίων ήταν η προσπάθεια δικαστικών επιμελητών να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο κατ’ εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης, εκτοξεύτηκαν ακόμη και βόμβες μολότοφ.

Διαβάστε επίσης