Αρχική Διεθνη Νεα Τραμπ: Κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές

Τραμπ: Κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές

Από antwnio

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου ότι οι Αμερικανοί εβραίοι ψηφοφόροι θα ευθύνονται εν μέρει, αν χάσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου από την Κάμαλα Χάρις.

Μιλώντας στο Εθνικό Συνέδριο του Αμερικανοϊσραηλινού Συμβουλίου στην Ουάσινγκτον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να έπεται της Δημοκρατικής αντιπάλου του μεταξύ των Αμερικανών εβραίων ψηφοφόρων.

Κατηγορώντας τη Χάρις ότι δεν έχει υπερασπιστεί το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς πέρυσι τον Οκτώβριο, ο Τραμπ εκτίμησε ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να χάσει στις εκλογές η Δημοκρατική υποψήφια.

«Όποιος εβραίος την ψηφίσει θα πρέπει να πάει σε γιατρό για να εξετάσει το κεφάλι του», τόνισε.

Εξάλλου ο 78χρονος Ρεπουμπλικάνος δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα πάψει να υπάρχει μέσα σε δύο χρόνια», αν η Χάρις κερδίσει στις εκλογές, εκτιμώντας ότι οι Αμερικανοί εβραίοι θα ευθύνονται εν μέρει για αυτό, επειδή συνήθως προτιμούν τους υποψήφιους του Δημοκρατικού κόμματος.

«Αν δεν κερδίσω αυτές τις εκλογές – και οι εβραίοι θα έχουν μεγάλη ευθύνη αν συμβεί αυτό διότι αν (…) το 60% των ανθρώπων ψηφίζουν για τον εχθρό – το Ισραήλ, κατά τη γνώμη μου, θα πάψει να υπάρχει μέσα σε δύο χρόνια», είπε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επικαλέστηκε δημοσκόπηση, η οποία έδειξε, σύμφωνα με εκείνον, ότι το 60% των Αμερικανών εβραίων θα ψηφίσει τη Χάρις. Επίσης επέκρινε το γεγονός ότι λιγότερο από το 30% των Αμερικανών εβραίων τον ψήφισε στις εκλογές του 2016, στις οποίες κέρδισε, όπως και στις εκλογές του 2020, στις οποίες έχασε.

Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια δημοσκόπηση αναφερόταν ο Τραμπ, αλλά πρόσφατα έρευνα του Pew Research Survey κατάληξε στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί εβραίοι προτιμούν τη Χάρις σε ποσοστό 65%, έναντι 34% τον Τραμπ.

Ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος έκανε αντίστοιχα σχόλια και νωρίτερα χθες, επίσης στην Ουάσινγκτον, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ.

Η προεκλογική ομάδα του Τραμπ έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την ψήφο των εβραίων σε πολιτείες κλειδί. Εδώ και δεκαετίες οι Αμερικανοί εβραίοι τείνουν να ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς υποψήφιους στις ομοσπονδιακές εκλογές, όμως έστω και μια μικρή αλλαγή στην ψήφο τους θα μπορούσε να καθορίσει τον νικητή στις 5 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα, στην αμφίρροπη πολιτεία Πενσιλβάνια, όπου ζουν περισσότεροι από 400.000 Εβραίοι, ο Μπάιντεν κέρδισε το 2020 με μόλις 81.000 ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ.

Διαβάστε επίσης