Συνεχείς είναι οι σεισμοί στην Τουρκία, μετά από τον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε την χώρα και κόστισε την ζωή σε πολλές χιλιάδες Τούρκους. Ένας νέος σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (03.03.2023), ο οποίος είχε ισχύ 5 Ρίχτερ.
Το επίκεντρό του ήταν στην επαρχία Καχραμάνμαρας, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί πάρα πολύ από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί από τότε είναι πάνω από 10.000, με ορισμένους να προκαλούν νέες καταρρεύσεις κτηρίων και νέα θύματα, αφού είναι και αυτοί ισχυροί.
Σταμάτησαν οι έρευνες σε 9 επαρχίες
Οι έρευνες στα συντρίμμια ανεστάλησαν επισήμως στις 9 από τις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με εξαίρεση τη Χατάι και την Καχραμανμαράς, όπου βρισκόταν το επίκεντρό του.
Ο σεισμός αυτός, ο οποίος θεωρείται ότι προκάλεσε τη χειρότερη καταστροφή που έχει ζήσει η σύγχρονη Τουρκία, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 45.000 ανθρώπους και σε περισσότερους από 5.000 στη γειτονική Συρία, και κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την ανοικοδόμηση
Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να υπόσχεται γρήγορη και έγκαιρη ανοικοδόμηση και πως μέσα σε ένα χρόνο «θα γιατρέψει» τις πληγές από τους σεισμούς, ωστόσο όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι ειδικοί είναι πιο επιφυλακτικοί υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Συγκεκριμένα πρώτα οι τοπικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να διαπιστώσουν ποια κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν και εν συνεχεία να εκπονηθεί, ένα εκτενές σχέδιο ανοικοδόμησης.
«Αυτή η καταστροφή μας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα τόσο των ιδιωτικών όσο και της δημόσιων υποδομών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Χιμπέρτο Λόπες, διευθυντής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να δέχεται πυρά για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, τα πρώτα 24ωρα μετά την καταστροφή, γεγονός για το οποίο ζήτησε συγγνώμη σήμερα (27/2), από την επαρχία Αντιγιαμάν όπου και βρέθηκε.
Ωστόσο δέχεται και πυρά για το πρόγραμμα αμνηστίας του 2018 που έδωσε «συγχωροχάρτι» σε κατασκευαστικά λάθη και σε προβληματικές υποδομές. Με τον Τούρκο πρόεδρο να ελέγχει την πλειονότητα των ΜΜΕ, αυτά επιρρίπτουν τις ευθύνες στους ηγέτες των δήμων αντιπολιτευόμενων κομμάτων που δεν κατάφεραν να λάβουν μέτρα προστασίας για μία περιοχή που ήταν γνωστή ότι είναι ευάλωτη στους σεισμούς.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η ασυνήθιστη ισχύς του σεισμού, το μικρό εστιακό βάθος αλλά και το γεγονός ότι πολλά κτίρια δεν πληρούσαν τους κανόνες δόμησης στην Τουρκία συντέλεσαν στο μέγεθος της καταστροφής.