Είκοσι λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου και μιάμιση ώρα το δείπνο προς τιμήν του, στο οποίο μετείχαν και στενοί συνεργάτες των δύο ανδρών.
Στις περίπου λοιπόν 2 ώρες, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν με άνεση την Ελληνο-αμερικανική ατζέντα.
Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία, όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε συναντήσει και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ασχέτως αν ο Τούρκος Πρόεδρος άνοιξε ή όχι τα χαρτιά του για το αν προτίθεται να μεταθέσει τις εκλογές και για πότε, το μήνυμα των ΗΠΑ στην Άγκυρα είναι σταθερό. Ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, όπου και οι δύο συμφώνησαν στη θέση αυτή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρχουν άλλες εστίες έντασης σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο”.
Κατά τις συνομιλίες των δύο πλευρών έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. “Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλό επίπεδο. Για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια” ήταν τα πρώτα λόγια του Άντονι Μπλίνκεν, με την άφιξη του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το εξαιρετικό επίπεδό των διμερών σχέσεων επιβεβαιώνεται και με την έναρξη σήμερα, του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας, ενώ συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
“Κλειδί” ο ρόλος της Ελλάδας στα ενεργειακά πρότζεκτ στην περιοχή
Στο τραπέζι της συνάντησης ήταν και η ενεργειακή ασφάλεια, με την Ελλάδα να έχει ρόλο – κλειδί στα ενεργειακά σχήματα στην περιοχή, στην οποία έχουν άμεσα συμφέροντα και οι ΗΠΑ.
Με ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέδειξε άλλωστε το ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης ενεργειακών πόρων», σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή της άφιξη τους Επικεφαλής του στην Αθήνα.
«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το “3+1” με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις ΗΠΑ, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία προτεραιότητες της Αμερικανικής διπλωματίας
Στο πλαίσιο των δίωρων επαφών η Αθήνα υπογράμμισε στον Επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, ότι στήριξε από την πρώτη στιγμή της ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ένα θέμα τριβής των ΗΠΑ με την Τουρκία, η οποία επιμένει να βάζει προσχώματα.
Οσον δε αφορά το δεύτερο θέμα, που επίσης αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας, το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την εκτίμησή του “για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα” στην χώρα.
Τέλος, συζητήθηκαν και καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι η Ελλάδα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να στείλει διασώστες στη γειτονική χώρα και τον κ. Μπλίνκεν να ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό για την άμεση βοήθεια, κι ενώ και οι ΗΠΑ προωθούν ένα μεγάλο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Τουρκίας για να αντεπεξέλθει στις συνέπειες αυτού του καταστροφικού σεισμού.
Ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ
Σήμερα νωρίς το πρωί, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ο ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει αναλυτικά τον Αμερικανό ομόλογο του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Δένδιας απουσίαζε χθες από το δείπνο προς τιμήν του Άντονι Μπλίνκεν, λόγω ενός κρυολογήματος.
Στο δείπνο εργασίας παρακάθησαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Πηγή: newsit.gr