Στον τέταρτο μήνα ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίζουν την προέλασή τους στα ανατολικά. Έχοντας βάλει στόχο το Σεβεροντονέτσκ στο βόρειο Λουγκάνσκ και το Σλαβιάνσκ στο Ντονέτσκ, προελαύνουν και επιτίθενται σε βασικές πόλεις, στρατηγικής σημασίας.
Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής του Λουγκάνσκ, γνωστοποίησε ότι το Σεβεροντονέτσκ χτυπήθηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες, πυροβολικό και όλμους.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δυστυχώς μόνο χειροτερεύει», είπε, περιγράφοντας αυτό που ονόμασε «πλήρης κλίμακας επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις» σε ένα βίντεο στο Telegram.
«Ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να καταστρέψει ολοσχερώς το Σεβεροντονέτσκ. Απλώς το διαγράφουν από προσώπου γης», ανέφερε σε δραματικούς τόνους.
Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στάλθηκαν για να καταλάβουν την περιοχή σημείωσε ο κυβερνήτης της, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός του Σεβεροντονέτσκ ήταν τόσο έντονος που δεν πρόλαβαν οι 15.000 αμάχοι να φύγουν.
Οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες
Οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνωρίζει πως οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες.
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να δείξουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις κατειλημμένες περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), ότι δεν θα παραδώσουν την περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), τις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζιας (νοτιοανατολικά) και του Ντονμπάς (ανατολικά). Προελαύνουν εν μέρει. Ενισχύουν τις θέσεις τους αλλού», ανέφερε χθες στο καθιερωμένο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίρ Ζελένσκι.
Σήμερα, κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη με τη μορφή όπλων και εξοπλισμού, λέγοντας ότι είναι «η καλύτερη επένδυση για τη διατήρηση της σταθερότητας στον κόσμο».
Πρόσθεσε ότι εάν ο Ρώσος Πρόεδρος «κατανοήσει την πραγματικότητα» υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μια διπλωματική διέξοδος από τη σύγκρουση.
Από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της πίσω στις γραμμές πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και επανέλαβε ότι προτίθεται να μιλήσει μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών.