«Το διοικείν εστί προβλέπειν»
Αλκιβιάδης 5ος αιώνας πΧ.
Ένα σοβαρό κράτος – κάτι το οποίο στην περίπτωση της Ελλάδας δεν ισχύει- πρέπει να έχει ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης- καταστολής πυρκαγιών καθώς και αποκατάστασης ζημιών.
Αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
- Πριν: Σχεδιασμός, πλάνο, πρόβλεψη, προετοιμασία, καταμερισμός αρμοδιοτήτων, επιχειρησιακή ετοιμότητα, εκπαίδευση, συντονισμός εμπλεκομένων. Με στόχο την πρόληψη.
- Κατά την διάρκεια: Αμεσότητα ανταπόκρισης, διοικητική μέριμνα, συνεχής ροή υλικών, προμηθειών και μέσων στους εμπλεκόμενους, δυνατότητα άμεσης αναπροσαρμογής (plan b), συντονισμός εμπλεκομένων φορέων.
- Μετά:
- Απολογισμός- βελτιώσεις -διορθώσεις.
- Καταμερισμός ευθυνών- καταλογισμός.
- Εποπτεία καμένων.
- Αντιπλημμυρικά έργα.
- Αναδασώσεις.
Ο ανωτέρω σχεδιασμός θα πρέπει να τελεί υπό την αιγίδα και ευθύνη ενός μόνο φορέα προκειμένου: Πρώτον, να μην έχουμε τα απίστευτα φαινόμενα ασυνεννοησίας και αλαλούμ μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (στρατού- αστυνομίας – πυροσβεστικής – δήμων – περιφέρειας – πολιτικής προστασίας – εθελοντών κλπ.), και δεύτερον, επιτέλους να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για ότι στραβό γίνεται.
Ο μοναδικός φορέας ο οποίος έχει την δυνατότητα, ικανότητα, τεχνογνωσία, μέσα και προσωπικό, αλλά και τη δύναμη να συντονίσει κάθε διαφορετικό φορέα καθώς και να ανταποκριθεί και στους τρεις πυλώνες είναι μόνον οι ένοπλες δυνάμεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ευχολόγια.
- Πριν:
Οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν είναι ικανοί ούτε τα ξερόκλαδα να μαζέψουν, οι υπάρχοντες ιθύνοντες πέφτουν από λάθος σε λάθος εκτίμηση (κρίμα τα διάφορα gadgets που έχετε χρυσοπληρώσει). Αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν πουθενά, ενώ σκοπιές και περιπολίες γίνονται μόνο όταν υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία.
Οι ιδιώτες οι οποίοι και αυτοί έχουν τεράστιες ευθύνες, δεν έχουν κάποιον να τους καθοδηγήσει ή να τους ελέγξει, αν π.χ. η βιλαρά που φύτρωσε σε κάποιο δάσος έχει υποχρεωτικά δεξαμενή νερού, γεννήτρια πετρελαίου και κανονάκια νερού, ή αν ο ιδιοκτήτης οικοπέδου εντός ή εκτός αστικού ιστού έχει κάνει την απαραίτητη αποψίλωση όπως ρητά ορίζει ο νόμος. Αν ο δήμος καθάρισε τα παρατημένα οικόπεδα, όπως επίσης ρητά ορίζει ο νόμος. Αν η ΔΕΗ έχει προβεί στο υποχρεωτικό – απαραίτητο κόψιμο κλαδιών τα οποία εφάπτονται με τα καλώδια της. Αν υπάρχουν δεξαμενές νερού σε κομβικά σημεία στα δάση. Αν τα μέσα αεροπυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα είναι όλα σε πτητική κατάσταση. Αν οι εθελοντές των δήμων, αλλά και ιδιώτες εθελοντές είναι εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και γνωρίζουν τα των περιοχών ευθύνης τους. Αν το πυροσβεστικό σώμα έχει τα κατάλληλα οχήματα για δασοπυρόσβεση, το προσωπικό την κατάλληλη εκπαίδευση, καθώς και σε τι κατάσταση είναι ο εξοπλισμός τους. Εδώ να αναφέρουμε το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση της δασοφυλακής (αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα) στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
- Κατά τη διάρκεια: Επιχειρησιακή ετοιμότητα – ανταπόκριση.
Και στον δεύτερο πυλώνα ο στρατός είναι ο μόνος αξιόπιστος φορέας ο οποίος μπορεί να υλοποιήσει επιτυχώς τα οποία επιχειρησιακά πλάνα που έχουν καταρτιστεί. Είναι ο μόνος φορέας προετοιμασμένος για πόλεμο, άρα και οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να τα φέρουν βόλτα με εσωτερικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κλπ.
Ούτως ή άλλως σε λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς, ο στρατός είναι αυτός που βγάζει το φίδι από την τρύπα.
Τα υπάρχοντα πτητικά μέσα ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις, το πολύ έμπειρο και άρτια καταρτισμένο και εξοπλισμένο Μηχανικό ανήκει στο στρατό, διαθέτει δεκάδες χιλιάδες έμπειρα στελέχη.
Αλήθεια ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για να σώσει εσάς και την περιουσία σας από μία πυρκαγιά; Έναν πολιτικό, έναν αποτυχημένο διορισμένο πολιτευτή, ή έναν στρατιωτικό για προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας και όλων των εμπλεκομένων;;
- Μετά: Απολογισμός – επίρριψη ευθυνών- εποπτεία καμένων- αναδασώσεις.
Ποιος πιο αντικειμενικός στο να προβεί σε απολογισμό, να καταλογίσει ευθύνες; Ποιος μπορεί να παρέμβει πιο δυναμικά στο να εποπτεύσει, να φυλάξει, να συντονίσει την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων; Απάντηση: μόνο οι ένοπλες δυνάμεις.
Οργανόγραμμα αντιμετώπισης πυρκαγιών.
Ένοπλες Δυνάμεις: Αναλαμβάνουν πολιτική προστασία.
Διαχειρίζονται: Πυρκαγιές- πλημμύρες -σεισμούς- πανδημίες και λοιπές εσωτερικές καταστροφές.
Λόγοι για τους οποίους οι ειδικές δυνάμεις μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως σε αυτή την πολύ δύσκολη και απαιτητική αποστολή:
- Εμπειρία
- Τεχνογνωσία
- Μέσα
- Προσωπικό
- Αποδοχή από κοινωνία
Ως πολιτική προστασία οι ειδικές δυνάμεις έχουν υπό την εποπτεία τους, εκπαιδεύουν και συντονίζουν:
- Τα σώματα ασφαλείας (με την προσθήκη της αγροφυλακής – δασοφυλακής)
- Τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού
- ΔΕΗ
- Εθελοντές: Δήμων -ιδιώτες
- Λέσχες εφέδρων
- Πρόσκοποι
Όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι με τελικό στόχο την προστασία της πατρίδας μας με βάση τον σχεδιασμό που βασίζεται στους τρεις πυλώνες.
Οι υπηρεσίες του στρατού που πρέπει να εμπλακούν με την πολιτική προστασία θα πρέπει να είναι:
- H πολεμική αεροπορία που διαχειρίζεται τα Canadair και τα PZL, ή όποιο άλλο αεροσκάφος προμηθευτεί στο μέλλον για αεροπυρόσβεση.
- Το μηχανικό συμπεριλαμβανομένης και μιας πλήρους αναγεννημένης ΜΟΜΑ
- Η αεροπορία στρατού στη διοίκηση της οποίας βρίσκονται τα Chinook καθώς και άλλα ελικόπτερα τα οποία χρησιμοποιούν κάδους αεροπυρόσβεσης.
- Η μετεωρολογική υπηρεσία (ανήκει στο στρατό), η οποία είναι υπέρ -απαραίτητη για βραχυπρόθεσμες – μεσοπρόθεσμες – μακροπρόθεσμες προβλέψεις.
- Το υγειονομικό για ευνόητους λόγους
- Λοιπές υπηρεσίες οι οποίες δύνανται να λειτουργήσουν επικουρικά στις προαναφερθείσες.
Υπό την αιγίδα του στρατού θα πρέπει να υπαχθεί και η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού (πάντα όσον αφορά τα θέματα πολιτικής προστασίας). Υδροφόρες, προσωπικό, λοιπός εξοπλισμός απαραίτητος για την πολιτική προστασία, θα βρίσκεται υπό το σχεδιασμό του γενικού συντονιστή ο οποίος θα αναλάβει και την εκπαίδευσή τους.
Η ΔΕΗ επίσης θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή και αγαστή συνεργασία με τις ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να κατασκευαστούν αντιπυρικές ζώνες εκατέρωθεν των πυλώνων και στύλων της, παντού! Σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, καθώς και να συντηρούνται διαρκώς. Μην ξεχνάμε ότι από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών είναι τα καλώδια της ΔΕΗ που εφάπτονται με κλαδιά και δέντρα.
Στα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση στο κομμάτι της πυροσβεστικής, με τον διαχωρισμό της σε πυροσβεστική και δασική υπηρεσία. Η κατάργηση της δασικής υπηρεσίας κρίνοντας από το αποτέλεσμα ήταν μία άκρως λανθασμένη απόφαση. Η αποκλειστική ενασχόληση της δασικής υπηρεσίας με την προστασία της υπαίθρου και η υπαγωγή της στον ελληνικό στρατό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Η στελέχωση της με μόνιμο και εποχικό προσωπικό θα τονώσει την Ελληνική ύπαιθρο.
Επίσης η επανασύσταση και πλήρη στελέχωση της αγροφυλακής θα βοηθούσε πολύ κυρίως στο κομμάτι της πρόληψης. Οι αγροφύλακες θα είναι ο καλύτερος συνδετικός κρίκος, ανάμεσα σε πολιτική προστασία, δασική υπηρεσία και τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου.
Οι εθελοντές είναι μία ακόμη σημαντική παράμετρος η οποία με τα κατάλληλα μέσα, εκπαίδευση και καθοδήγηση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διάσωση δασών και περιουσιών, μα πάνω από όλα των ανθρώπων. Οι εθελοντές των δήμων, οι ιδιώτες εθελοντές, αλλά και οι λέσχες εφέδρων είναι ένας πολύ σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος.
Η επιβράβευση τους πέρα από την αυτοθυσία τους όταν ρίχνονται στη φωτιά για να γλιτώσουν ζωές, σπίτια, κτήματα, περιουσίες δεν θα πρέπει να είναι απλά κάποιος έπαινος, αλλά μοριοδότηση τους, καθώς και προτεραιότητα στις προσλήψεις σε ένοπλες Δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, ή αλλού.
Πιο εξειδικευμένες προτάσεις.
Στράτος: πλήρης ανασύσταση ΜΟΜΑ με ότι αρτιότερο σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και μηχανήματα. Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πέριξ των πυλώνων της ΔΕΗ σε όλη την επικράτεια και η συντήρησή τους είναι ένα τεράστιο έργο και για αυτό απαιτείται η τεχνογνωσία και τα μέσα του μηχανισμού του στρατού.
Όλοι οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων – υδροφόρων είτε είναι ιδιώτες είτε είναι Δήμοι- Περιφέρειες, θα είναι καταγεγραμμένοι και εκπαιδευμένοι για τον τρόπο – τόπο ανταπόκρισης τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Αεροπορία στρατού: Τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού είναι υπερπολύτιμα για την άμυνα της χώρας, δεν είναι σωστό να καταπονούνται στην αεροπυρόσβεση. Θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστός στόλος ελικοπτέρων αποκλειστικά για αεροπυρόσβεση. Αγορά νέων ελικοπτέρων ή μεταχειρισμένων εξειδικευμένων για αυτόν τον σκοπό (τύπου “ακρίδες” Ericsson) είναι επιβεβλημένη. Η μετατροπή όλων των παροπλισμένων – μετά από αναβάθμιση – ελικοπτέρων HUEY σε πυροσβεστικά, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ είναι επιβεβλημένη και οικονομική λύση. Η δημιουργία επίσης, αποθέματος ανταλλακτικών είναι ζωτικής σημασίας.
Πολεμική αεροπορία: Πρέπει πάση θυσία όλα τα Canadair που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να επανέλθουν σε πτητική κατάσταση, και τα παλαιότερα CL-215 είναι απαραίτητα όπως και τα νεότερα 415. Για να γίνουν νέες αγορές Canadair 515 λόγω του ότι έχει σταματήσει η παραγωγή τους θα πρέπει η παραγγελία να είναι μεγάλη. Μέχρι, και αν γίνει αυτή η παραγγελία τα περίπου 17 Canadair τα οποία διαθέτει η πατρίδα μας (και δυστυχώς όπως προείπα πετάνε μόνο τα 5!!!) θα χρειαστούν περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με απάντηση στο ερώτημά μου στο Ελληνικό κοινοβούλιο). Πόσο απίστευτα μικρό αλλά…
Τα BERIEV όπως απέδειξαν και το προηγούμενο καλοκαίρι είναι πολύτιμα και απαραίτητα, δεν έχουν υπέρογκο κόστος, είναι ετοιμοπαράδοτα και δεν χρειάζεται να γίνει μεγάλη παραγγελία.
Η αναβάθμιση – επισκευή του στόλου ελικοπτέρων – Canadair, η συμπαραγωγή ενδεχομένως νέων, θα δώσει πνοή και θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ, ειδικότερα με την ίδρυση ξεχωριστού τμήματος για τα Canadair, τα BERIEV και τα ελικόπτερα πυρόσβεσης.
Σώματα ασφαλείας
- Πυροσβεστικό σώμα: Θα αποτελείται από Πυροσβεστική υπηρεσία και δασική υπηρεσία. Η δασική υπηρεσία χρειάζεται διαφορετικά οχήματα από αυτά τα οποία διαθέτει κυρίως η πυροσβεστική για αστικές πυρκαγιές.
Η δασοφυλακή θα έχει εκτός των άλλων σε συνεργασία με τους αγροφύλακες και τους κατά τόπους δήμους και κοινότητες, την υποχρέωση καταγραφής υδροφόρων, αγροτικών 4 x 4 που θα διαθέτουν πλαστικές δεξαμενές νερού, μηχανημάτων διάνοιξης, των κατά τόπους εθελοντών, την τοποθέτηση δεξαμενών σε κομβικά σημεία, την συντήρησή τους, την πλήρωση τους με νερό, την κατασκευή παρατηρητηρίων σε όλες της βουνοκορφές και άλλα κομβικά σημεία.
- Αγροφυλακή/ δασοφυλακή: θα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο εκτός από τυπικά θέματα που αφορούν αγρούς ή δασικές εκτάσεις, το αν γίνονται οι απαραίτητες αποψίλωσης στους χώρους ευθύνης τους, να μην καίνε οι χωρικοί ξερόκλαδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την δασοφυλακή και τους συντονιστές του στρατού που θα είναι επιφορτισμένη με την πολιτική προστασία κλπ.
- Αστυνομία: Ο ρόλος της θα είναι σε περιπτώσεις πυρκαγιών εντός ή πέριξ οικισμών να ανοίγει δρόμο για τα πυροσβεστικά οχήματα, να βοηθάει στην ομαλή και με τάξη εκκένωση περιοχών (όπου χρειάζεται πραγματικά) καθώς και να περιπολεί σε εγκαταλελειμμένες περιοχές.
Πρόταση για την ίδρυση εταιρίας από τον ελληνικό στρατό κατά τα πρότυπα ιδιωτικών εταιρειών ενοικιάσεις αεροσκαφών – ελικοπτέρων – μέσων και προσωπικού για κατάσβεση πυρκαγιών ανά την υφήλιο.
Η σύσταση μιας εταιρίας αυτού του είδους, κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την υφήλιο θα παρείχε μία σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων για την πατρίδα μας, τα δάση μας, τις ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για όσους εμπλέκονται με τη δασοπυρόσβεση.
Η Ελλάδα τα τελευταία 20 περίπου χρόνια πληρώνει τεράστια ποσά για την ενοικίαση αεροσκαφών – ελικοπτέρων για κατάσβεση πυρκαγιών, ενώ κατά την ίδια περίοδο απαξιωνόταν σταδιακά ο πολυάριθμος ελληνικός στόλος αεροσκαφών.
Η νέα εταιρεία θα νοικιάζει αεροσκάφη -ελικόπτερα, χειριστές, οχήματα και προσωπικό κατά τους χειμερινούς μήνες (σε πρώτη φάση), όπου δεν έχουμε φαινόμενα πυρκαγιών, σε χώρες κυρίως του νότιου ημισφαιρίου ή όπου αλλού ζητηθεί.
Για τους χειριστές και το προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων (πιλότοι, μηχανικοί, χειριστές άλλων οχημάτων, μηχανημάτων) η έξτρα εργασία θα είναι προαιρετική, θα πληρώνεται με ιδιωτικό οικονομικά κριτήρια και φυσικά θα έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τους ιδιώτες συναδέλφους τους που θα εργάζονται για τη νέα εταιρεία.
Η απόκτηση νέων μέσων μπορεί να γίνει με τη διεθνή μέθοδο Leasing και εξαγορά τους (αν είναι στα πλάνα της εταιρείας) στη λήξη του Leasing. Με λίγα λόγια τα εκατομμύρια ευρώ που δίνουμε κάθε χρόνο για ενοικίαση, θα μπορούσαμε να τα δίνουμε για την τμηματική εξόφληση τους, ενώ συγχρόνως να έχουμε έσοδα από την ενοικίαση τους.
Όσον αφορά το προσωπικό, μόνιμο, ημιμόνιμο ή εθελοντές θα μπορούν και αντίστοιχα να υπογράφουν συμβόλαια κατά τους χειμερινούς μήνες.
Εάν η εταιρεία έχει έσοδα θα μπορεί να προβαίνει στην προμήθεια περισσότερων αεροσκαφών και ελικοπτέρων με σαφή πλεονεκτήματα για τις ικανότητες πυρόσβεσης, εναέριας και επίγειας της πατρίδας μας.
Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την δημιουργία αυτής της εξειδικευμένης εταιρείας θα είναι πολλά.
- Αναβάθμιση υπαρχόντων πτητικών μέσων.
- Αγορά νέων πτητικών μέσων.
- Νέες θέσεις εργασίας σε Π.Α., αεροπορία στρατού, ΕΑΒ, δασοφυλακή, καθώς και σε επιμέρους κλάδους.
- Απόκτηση επιπλέον εμπειρίας – αναβάθμιση επιχειρησιακής ετοιμότητας, έξτρα τεχνογνωσία.
- ‘Έσοδα τα οποία θα χρησιμοποιούνται επ΄ωφελεία στελεχών, αγορά νέων μέσων και εξοπλισμού, συντήρηση υπαρχόντων.
- Έξωθεν καλή μαρτυρία Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ένα μειονέκτημα υπάρχει, αυτό της καταπόνησης μέσων και στελεχών, το οποίο όμως εξαλείφεται με την οικονομική δυνατότητα που θα υπάρχει για συνεχή συντήρηση, αναβάθμιση ή απόκτηση νέων μέσων και επιπλέον προσωπικού.
Πλεονεκτήματα διαχωρισμού πυροσβεστικού σώματος σε Πυροσβεστική υπηρεσία και δασική υπηρεσία.
- Εξειδίκευση πυροσβεστική σε πυρκαγιές εντός αστικού ιστού, καθώς και του υλικού, οχημάτων, προσωπικού.
- Εξειδίκευση δασικής υπηρεσίας σε πυρκαγιές σε δάση – αγρούς, καθώς και του υλικού, οχημάτων, προσωπικού.
- Πληρέστερη, πιο εξειδικευμένη προετοιμασία εκπαίδευση και οργάνωση για Πυροσβεστική υπηρεσία και η δασική υπηρεσία αντίστοιχα για αστικό περιβάλλον και ύπαιθρο.
- Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, μόνιμου ή εποχιακού.
- Προμήθεια νέων εξειδικευμένων οχημάτων, μέσων ανάλογα με πού απαιτούνται, για αστική ή δασική χρήση.
- Διάσωση περισσότερων δασικών χορτόλιβαδικων εκτάσεων.
- Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η κατάργηση της δασοφυλακής έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό!
- Με δασική υπηρεσία θα έχουμε τόνωση υπαίθρου.
Πλεονεκτήματα επανασύστασης Αγροφυλακής Δασοφυλακής (Αγροδασοφυλακή).
- Νέες θέσεις εργασίας.
- Ελαχιστοποίηση – κατάργηση παρανομιών και αυθαιρεσιών υπαίθρου, μέσω αυστηρής εποπτείας και ελέγχου.
- Αρωγή στο συντονισμό μεταξύ ηγεσίας πολιτικής προστασίας και κατά τόπους εθελοντών, τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Αίσθημα ασφαλείας στα εγκαταλελειμμένα χωριά.