Την πραγματοποίηση δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας, την Τετάρτη, ανακοίνωσε η Άγκυρα.
Ο πρώτος γύρος της τετραμερούς πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, και στη συνάντηση μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε για την Τετάρτη συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας, καθώς το «σουηδικό» παραμένει το κυριότερο «αγκάθι».
Υπάρχουν κάποια σημάδια προόδου αλλά όχι οριστικό «πράσινο φως» ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος. Σημασία για το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα έχει και η έκβαση της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.
Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής, έχει στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσιεύματα φινλανδικών μέσων ενημέρωσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα δημοσιεύματα, στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα Helsingin Sanomat της Φινλανδίας και στη φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, έρχονται ενώ οι αρχηγοί κρατών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας πραγματοποιούν μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
“Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. “Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας, και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσουν σε μια «δύσκολη συζήτηση» με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χαιρετίζοντας ωστόσο μια «πρόοδο».
«Η Φινλανδία και η Σουηδία, που ανατρέπουν δεκαετίες ιστορικής ουδετερότητας, θέλουν τώρα να ενωθούν μαζί μας. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μαδρίτη.