Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Μιλώντας στην εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» αναφέρεται στο τεταμένο κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, τις συμμαχίες με χώρες – «κλειδιά», τα προγράμματα που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τις εξελίξεις στην στρατιωτική ηγεσία, με δεδομένο ότι λήγει η θητεία ορισμένων Αρχηγών.
Αναφορικά με της ένταση στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει πως τον προβληματίζει η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, ωστόσο, τονίζει πως η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση και ενισχύει την αποτρεπτικής της ισχύ. «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Υπάρχει ο κίνδυνος και γι’ αυτό ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ», σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαμηνύοντας πως «το κόστος για όποιον επιχειρήσει εχθρική ενέργεια θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το διάταγμα του προέδρου της Αιγύπτου, Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με το οποίο η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά της προς τη δύση και παράλληλα καταργεί επί της ουσίας το μνημόνιο που υπέγραψαν το 2019 η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης, ο κ. Παναγιωτόπουλος το χαρακτηρίζει ως μία ακόμα έμπρακτη απόδειξη καταδίκης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από την πλευρά του Καΐρου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι σχέσεις μας με τους Αιγύπτιους είναι πολύ στενές, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για σημαντική πρόοδο η υπογραφή από Ελλάδα και Αίγυπτο μνημονίου συνεργασίας για έρευνα και διάσωση.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίζει «καλό νέο» την επανενεργοποίηση του καναλιού επικοινωνίας των διπλωματικών συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως και ο δίαυλος επικοινωνίας ο δικός του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ παραμένει ενεργός. «Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στις διυπουργικές του ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας πως ανταλλάσσει μηνύματα κατά καιρούς με τον Τούρκο ομόλογό του. «Πρέπει να παραμείνει ανοιχτό αυτό το κανάλι επικοινωνίας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, γιατί σε περίπτωση κρίσης μπορεί να αναληφθούν ενέργειες ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση», ισχυρίστηκε.
Αναφορικά με τις Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως θα γίνουν κανονικά τον Ιανουάριο, όπως προβλέπεται, ενώ απαντά και στα όσα φημολογούνται περί συγκρουσιακών σχέσεων στο ελληνικό «Πεντάγωνο», μεταξύ μελών της στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και τις σχέσεις του ίδιου με τους Αρχηγούς των Επιτελείων. «Η πολιτική ηγεσία στηρίζει απόλυτα τη στρατιωτική σε όλα τα επίπεδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί συντηρείται αυτή η παραφιλολογία», είπε ο υπουργός Άμυνας. Ερωτηθείς αν είναι ψευδή τα όσα γράφονται περί κακών σχέσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Αρχηγό ΓΕΝ, αλλά και δυσκολιών στη συνεργασία του ιδίου με τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Είναι εντελώς ανακριβή. Η συνεργασία δεν είναι πάντα δεδομένη.
Πρόβλημα θα υπήρχε αν συμφωνούσαμε σε όλα. Ένας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως και ένας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου είναι ασφαλώς αξιωματικοί με ισχυρές προσωπικότητες και ηγετικά προσόντα. Η ζύμωση όμως με την πολιτική ηγεσία, μέσα από μια δημιουργική συζήτηση, φέρνει πάντα αποτέλεσμα. Και εγώ κρατάω αυτό, ότι η συνεργασία μας είναι αγαστή, δουλεύει και φέρνει αποτελέσματα. Και όταν είναι να πάρουμε αποφάσεις κρίσιμες, δύσκολες, που έχουν αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια, αυτές οι αποφάσεις γίνονται μετά από ενδελεχή επεξεργασία. Πάνω σε αυτή τη διαδικασία προκύπτουν και γνώμες που δεν ταυτίζονται η μία με την άλλη. Το ζητούμενο όμως είναι να καταλήγεις με όρους ομοφωνίας στη σωστή απόφαση. Και αυτό νομίζω ότι γίνεται, ακόμα και μέσα σε συνθήκες έντασης που βιώνουμε».
Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» αναφέρει πως «είμαστε κοντά στην απόκτηση 3+1 κορβετών», τονίζοντας πως οι προτάσεις Γάλλων και Ιταλών ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, επισημαίνει με νόημα πως «η χώρα μας θα επιθυμούσε κάθε μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα να συνοδεύεται από αμυντική συνεργασία».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντά και στις πληροφορίες που θέλουν τη χώρα μας να της έχει τεθεί το αίτημα παραχώρησης στην Ουκρανία του στρατηγικής σημασίας αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος, S-300. «Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση η αποστολή των S-300 στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποδυναμώσουμε με κανέναν τρόπο την αμυντική μας διάταξη. Υπάρχουν σενάρια, αλλά δεν έχουμε καμία επίσημη πρόταση για αντικατάσταση αμυντικών συστημάτων».
Αναφορικά με το μισθολογικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως έχουν ληφθεί αποφάσεις για καταβολή νυχτερινών και για επίδομα στα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού που είναι σε αποστολή, ενώ προανήγγειλε νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο επεξεργάζεται το ΓΕΕΘΑ.
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη: