Νέα, εννιάωρη, κατάπαυση πυρός ανακοινώθηκε σήμερα για τη Μαριούπολη, που τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ ο κλοιός γύρω από το Κίεβο σφίγγει με το Ιρπίν να βομβαρδίζεται.
Το δημοτικό συμβούλιο της ουκρανικής πόλης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη. Η απομάκρυνση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 12:00» , ανάφεραν οι δημοτικές αρχές στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00.
Στο μεταξύ συνεχίζεται, με μεγάλη σφοδρότητα, η επιθετικότητα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία που πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο Κίεβο. Την ίδια ώρα μεσολαβητική πρωτοβουλία ανέλαβε το Ισραήλ με την κινητικότητα που παρατηρείται σε διπλωματικό επίπεδο να είναι μεγάλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο μεταξύ, έχει επιβεβαιώσει “αρκετές” επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ χθες εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο ολιγόωρης κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης στην οποία ζουν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.
Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε. Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.
Επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Ουκρανία
Ο ρωσικός στρατός, αργά αλλά σταθερά προελαύνει καταλαμβάνοντας χωριά και πόλεις. Τη νύχτα, σύμφωνα με τον Αλεξέι Κουλέμπα, η πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, καταστράφηκε ολοσχερώς και καταλήφθηκε από τους Ρώσους. Ο ουκρανικός στρατός, που αμύνεται με όσα μέσα διαθέτει, προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.
Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.
Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.
«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη. Οι πληροφορίες που έδωσε ο αξιωματούχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
H υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ότι πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο.
Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την Κυριακή αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.
“Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας”, πρόσθεσε. Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.
Στο μεταξύ το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Χθες Σάββατο η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ωστόσο το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού δεν έχει ανακοινώσει τα θύματα από την ουκρανική πλευρά.
Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Αντισταθείτε!
Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά από ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον προεδρο των ΗΠΑ κάλεσε τους Ουκρανούς να αντισταθούν με όποιο μέσο διαθέτουν.
“Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη», τόνισε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό.
«Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία», τόνισε αρχικά στο νέο του μήνυμα και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πίστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».
Μεσολαβητική πρωτοβουλία από το Ισραήλ
Στο μεταξύ στο επίπεδο της διπλωματίας ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησε για τη σύρραξη στην Ουκρανία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία. To Σάββατο είχε συνομιλία και με τον Ζελένσκι.
«Στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός με τον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν στη Μόσχα». Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αν και προσπάθειες γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα θεωρήσει αυτόματα μέρος που εμπλέκεται στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα τυχόν αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, αίτημα που έθεσε πολύ πιεστικά το Κίεβο αλλά το NATO και οι ΗΠΑ απέρριψαν.
πηγή ertnews.gr