Με συμπληρωμένες δύο εβδομάδες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και με θολή την εικόνα για την έκταση και το χρονικό εύρος που θα λάβουν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η ελληνική πρωτεύουσα παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις και λαμβάνει θέση στη γεωπολιτική σκακιέρα, μετρώντας, παράλληλα, τους πιθανούς τριγμούς όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός που επέστρεψε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στην Αθήνα, μετά την παρουσία του στις εργασίες της Συνόδου για την Ειρήνη, την οποία διοργάνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είναι πιθανό μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα (ακόμη και σήμερα) να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ. Μία επίσκεψη που είχε αναβληθεί την προηγούμενη Πέμπτη για λόγους ασφαλείας. Η μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή, προκειμένου να συναντήσει τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένιαμιν Νετανιάχου αναμένεται να “κλειδώσει” μέσα στις επόμενες ώρες, υπό το πρίσμα και του χρονικού περιορισμού που θέτουν οι πρωθυπουργικές υποχρεώσεις. Κι αυτό, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη σηκώνει αυλαία στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα…ραντεβού με ευρεία ατζέντα και κυρίαρχη τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου μέχρι το 2027.
Η μετά την αναβάθμιση της S&P εποχή
Οι πιθανές επιπτώσεις από την εξάπλωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες συνεχώς στο…κυβερνητικό μικροσκόπιο. Επιπτώσεις όχι μόνο σε γεωπολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο που θα θέσουν σε νέα περιδίνηση ένα κρίσιμο σημείο του παγκόσμιου χάρτη. “Μία εξάπλωση της σύγκρουσης θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το τίμημα για όλους, όσον αφορά στις ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο”, έσπευσε να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο για την Ειρήνη.
Τα μηνύματα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη όσον αφορά στις συνέπειες για την οικονομία είναι καθησυχαστικά, με το Μέγαρο Μαξίμου να προτάσσει, σε κάθε περίπτωση, τις κινήσεις θωράκισης και αναβάθμισης της χώρας μας, με τελευταίο σημείο αναφοράς την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα. “Επικύρωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων…”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η οπτική της Αθήνας στρέφεται στο επόμενο οικονομικό ορόσημο. Αυτό της 1ης Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου Fitch. Σε χρόνο παράλληλο, η κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η στρατηγική στήριξης, που αποτέλεσε…μπούσουλα στις κρίσεις του πανδημικού ιού και της ενέργειας, θα συνεχιστεί, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Και οι περιστάσεις αυτές, οι οποίες έχουν ευθεία αναφορά στον άγνωστο χρονικό ορίζοντα αποσυμπίεσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή μπορεί να αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα. “Λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο…Πολλά θα εξαρτηθούν από εδώ και πέρα από τη στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ…”, ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή, με το πέρας των εργασιών της Συνόδου στο Κάιρο.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει δείξει την οδό της θωράκισης των πολιτών, μπροστά στο ενδεχόμενο νέων…Συμπληγάδων στα μέτωπα της ενέργειας και της ακρίβειας. “Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο αυτό”, τόνισε, στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη. πηγή capital.gr