Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα.
O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε το Σάββατο την Αθήνα, μεταξύ άλλων, για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, επιμένοντας στο αφήγημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών, ενώ καταλόγισε την Ελλάδα πως, όπως είπε, «προσποιείται ότι είναι χώρα – θύμα, μεταμφιεσμένη σε πρόβατο».
«Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς σε τουλάχιστον 16 από τα 23 αποστρατικοποιημένα νησιά σύμφωνα με την Συνθήκη ης Λωζάνης και άλλες διεθνείς συνθήκες, εξοπλίζοντας τα και επιπλέον, συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα νησιά σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και σε άλλες ασκήσεις. Χρησιμοποιεί τρίτες χώρες για της διεκδικήσεις της. Και προσπαθούν να τους ξεγελάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση.
«Επίσης διεκδικεί κυριαρχία νησιών νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες, και μάλιστα ορισμένα από αυτά τα νησιά τα βάζει προς πώληση. Η Ελλάδα συνεχίζει τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, καταλογίζοντας εκ νέου στην Ελλάδα ρόλο επιτιθέμενου.
«Παρά τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας για διάλογο, η Ελλάδα προσπαθεί να διαστρεβλώσει όλες τις αλήθειες και προσποιείται ότι είναι χώρα – θύμα μεταμφιεσμένη σε πρόβατο, για να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες. Εκμεταλλεύεται την ένταξη στην ΕΕ, για να σχηματίσει συμμαχίες στο εσωτερικό της, δημιουργώντας μια τεχνητή απειλή και προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα με την Τουρκία σε πρόβλημα Τουρκίας – Ε.Ε., Τουρκίας – ΗΠΑ ή Τουρκίας – ΝΑΤΟ», συνέχισε ο κ. Ακάρ, προσθέτοντας:
«Η Ελλάδα ενεργεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, σχεδόν για κάθε θέμα που εκκρεμεί να επιλυθεί μεταξύ μας, της κοινής λογικής, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ιστορικής πραγματικότητας. Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με κοινή λογική ή με το διεθνές δίκαιο, η μονομερής βούληση των γειτόνων μας να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα σε 12 μίλια, τα οποία σήμερα είναι 6 μίλια, και να διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων ενώ τα χωρικά ύδατα είναι μόνο 6 μίλια. Στην εποχή μας, και στην ιστορία δεν υπάρχει μια τέτοια πρακτική».
Πηγή: Καθημερινή