Σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα της συλλογής υπογραφών για την κατάργηση του πλαισίου δίωξης υπουργών και βουλευτών με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών είχαν στην Βουλή οι Μάκης Βορίδης και Βασίλης Κόκκαλης με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να καλεί την κυβέρνηση να εισάγει άμεσα σχετικό νομοσχέδιο και τον υπουργό Επικρατείας να τον κατηγορεί για λαϊκισμό και υποκρισία εξηγώντας πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Μιας και θα αρχίσει η συζήτηση Αναθεώρησης του Συντάγματος να σας ρωτήσω κ. Κόκκαλη το εξής. Όταν επί δικών σας ημερών, το 2018 ξεκίνησε η συζήτηση της αναθεώρησης, προτείνατε την κατάργηση του άρθρου 86 για τις διώξεις υπουργών και του άρθρου για την βουλευτική ασυλία; Τέτοιες προτάσεις δεν καταθέσατε αν και είχατε την πρωτοβουλία. Έχετε αλλάξει θέση από τότε; Θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και πρέπει να το ξέρουμε» είπε αρχικά ο κ. Βορίδης, όπως αναφέρει το protothema.gr, για να προσθέσει σε άλλο σημείο «το Σύνταγμα προβλέπει ότι με συλλογή 500.000 υπογραφών πολιτών με δικαίωμα ψήφου εισάγονται προτάσεις νόμου στην Βουλή. Το σχετικό ψήφισμα θέτει τα ζητήματα της ευθύνης των υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας. Κατανοούμε όλοι ότι αυτά είναι Αναθεώρηση Συντάγματος και δεν αφορούν νόμους. Αυτά προϋποθέτουν αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών μπορεί να αλλάξει αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει ότι η άσκηση δίωξης θα γίνεται από την Βουλή».
Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική του κ. Κόκκαλη περί στρεψοδικίας είπε «εσείς κ. Κόκκαλη έρχεστε και συνδέετε την συλλογή υπογραφών με την διαδικασία λαϊκής νομοθέτησης την στιγμή που απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Και γιατί το κάνατε; Για την λαϊκιστική λογική. Εσείς όμως έχετε μια ευθύνη. Οφείλετε να γνωρίζετε ως δικηγόρος και βουλευτής ότι για να μιλάμε για νομοθετική λαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει πρόταση νόμου όχι αίτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Εσείς το συνδέσετε . Το αίτημα των πολιτών είναι άλλης τάξης».
Σε άλλο σημείο ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε στοιχεία που αποτυπώνουν τον τρόπο χειρισμού των δικογραφιών που διαβιβάστηκαν στη Βουλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί κυβέρνησης ΝΔ: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαβιβάστηκαν 102 αιτήματα άρσης βουλευτικών ασυλιών. Συζητήθηκαν οι 82 και συναινέσατε στην άρση μόλις στο 28,27 %. Στην προηγούμενη τετραετία της ΝΔ κατατέθηκαν 77 αιτήσεις, συζητήθηκαν οι 74 και υπήρξε άρση της ασυλίας στο 62%. Στην τρέχουσα περίοδο έχουν εγκριθεί όλα τα σχετικά αιτήματα, 100%. Τα λέω γιατί όλοι έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τους πολίτες. Ας δούμε, όμως, και για την ευθύνη των υπουργών. Επί ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκαν δύο προανακριτικές για τα εξοπλιστικά και τον Παπαντωνίου και για την Novartis. Και οι δύο οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και ξέρουμε τι έγινε. Στην περίπτωση της Novartis αθωώθηκαν όλοι. Το 2019-23 είχαμε δύο προανακριτικές, για Παπαγγελόπουλο και Παππά. Πήγαν στο δικαστήριο και επίσης ξέρουμε τι έγινε. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ωραίος ο λαϊκισμός κ. Κόκκαλη αλλά πάντα συγκρούεται με τα γεγονότα».