Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. Ήδη, είπε, μια έμπειρη ομάδα στελεχών της ΕΜΑΚ βρίσκεται ήδη στην Τουρκία, αλλά θα χρειασθεί μεγαλύτερη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την Τουρκία και τη Συρία. Αυτή η καταστροφή μας θυμίζει την ανάγκη να επενδύουμε στην Πολιτική Προστασία, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές και όχι μόνο όσα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
“Βαραίνει ακόμη η απώλεια δύο δικών μας παληκαριών του σμηναγού Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Τουρούτσικα, που είναι ήδη αντιπτέραρχοι, τιμητικά, καθώς έφυγαν υπηρετώντας την Πατρίδα. Το σύνολο των Ελλήνων ενωθήκαμε σε ένα περήφανο πένθος που διέτρεξε απ΄ άκρη σ’ άκρη τη χώρα μας. Θα ήταν σημαντικό αν το ίδιο κλίμα χαρακτήρισε και τη σημερινή μας συζήτηση”. πρόσθεσε.
“Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις. Η μία ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα των στελεχών των ΕΔ, η δεύτερη έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Η πρώτη έρχεται να ρυθμίσει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη σταδιοδρομία και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων”, συμπλήρωσε.
Εξειδικεύοντας τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε ότι αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθενται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών».
Ακόμh, πρόσθεσε: «Οι απόφοιτοι ακαδημιών εμπορικού ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο πολεμικό ναυτικό για να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους, ενώ και η εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της με τις τάξεις της να ανοίγονται και στις γυναίκες. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ».
«Αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μιλώ για συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σχετικά με την αποστολή που επιτελούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων. Εν μέσω των πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/24».
Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Κύριε Τσίπρα καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, έτσι δεν είπατε; Ούτε τα σημερινά θα ψηφίσετε, γιατί έχετε πάρει μία πρωτοφανή απόφαση να μη μετέχετε στις ψηφοφορίες, που ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είναι μία επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο Δημοκρατία και Σύνταγμα αλλά εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η απόφαση σας σηματοδοτεί και μία πρόωρη αποδοχή ήττας εν όψει των εκλογών. Εύχομαι να είναι μία απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο σε μία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Προτιμάτε συνθήματα αντί επιχειρημάτων. Τελικά δίνετε τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία, είναι ολέθριες επιλογές που η χώρα πλήρωσε. Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στο βούρκο, παραμένετε αδιόρθωτοι».
Για το κόμμα Κασιδιάρη
Ειδικά για τη διάταξη που αφορά το κόμμα Κασιδιάρη ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα ήταν σημαντικό να ψηφιζόταν και από τους 300 βουλευτές.
Με τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις: Να έχει ιδρυθεί νόμιμα, οι πραγματικοί ηγέτες να μην έχουν καταδικαστεί και η δράση του να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Αρμόδια να κρίνει είναι η Δικαιοσύνη και ειδικότερα το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου. Εξετάζει αν υπάρχουν πράξεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία. Τώρα καλύπτεται και η περίπτωση η ηγεσία να είναι εικονική, να καλύπτεται από κομματικό ανδρείκελο και άλλος να κινεί τα νήματα.