Με κεντρικό αίτημα να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζομένων σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΚΦΑΑ) και να μην υπάρξει μείωση μισθού προσέρχονται σε συνάντηση με τη διοίκηση της οργάνωσης Medin η Επιτροπή Εργαζομένων στις ΜΚΟ, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, δύο μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση με το σωματείο, η διοίκηση της Medin «προκλητικά ανακοινώνει με email ότι απολύει 4 εργαζόμενους επειδή δεν αποδέχονται μείωση μισθού και αλλαγή στο καθεστώς εργασίας τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τέσσερις εργαζόμενους μερικής απασχόλησης το Σαββατοκύριακο, από τους οποίους ζητήθηκε να εργαστούν μία επιπλέον βάρδια μέσα στην εβδομάδα, όπως και για έναν διερμηνέα, που ανακοινώθηκε χθες η επικείμενη λήξη της εργασίας του. Τα σωματεία σημειώνουν ότι δέκα μέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων στα τέλη Ιουλίου η οργάνωση ανακοίνωσε εκβιαστικά μείωση μισθού ατομικά στους εργαζόμενους και έχει προχωρήσει προφορικά σε ενημέρωση για επικείμενη κατάργηση θέσεων, μετακυλίοντας στους εργαζόμενους το βάρος της μειωμένης χρηματοδότησης που προβλέπει η πρόσφατη ΚΥΑ για τη λειτουργία των ΚΦΑΑ.
«Σε αγαστή συνεργασία με το κράτος εφαρμόζει στο ακέραιο τη νέα ΚΥΑ χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες εργαζομένων και ωφελούμενων. Προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει αλλά οι προσπάθειές της θα πέσουν στο κενό. Δεν παλεύουμε μόνο για μας αλλά και για τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών», αναφέρει ανακοίνωση των σωματείων σημειώνοντας ότι η απάντηση θα δοθεί σήμερα στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης.
Από την πλευρά της Medin, η διοίκηση σημειώνει ότι δεν πρόκειται για απολύσεις, αλλά για λήξη των συμβάσεων και πρόταση για νέα σύμβαση, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί το πρόγραμμα λειτουργίας των ΚΦΑΑ στους όρους που θέτει η νέα ΚΥΑ. Επισημαίνει ότι με τους νέους όρους μειώνεται το μοναδιαίο κόστος του προγράμματος, το ποσό δηλαδή που δικαιολογείται ανά φιλοξενούμενο, όπως και ο αριθμός των φιλοξενούμενων ασυνόδευτων ανηλίκων, μειώνοντας τη συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος κατά ένα τρίτο. Σημειώνει ότι, από τη στιγμή που δεν πρόκειται για κερδοσκοπικό οργανισμό, η μείωση της χρηματοδότησης σημαίνει ότι δεν μπορούν να πληρωθούν περισσότεροι εργαζόμενοι και υπογραμμίζει ότι τα προγράμματα αυτά αξιολογούνται κάθε έτος και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, ενώ δεν προβλέπονται σ’ αυτά ποσά για αποζημιώσεις, ώστε να μπορούν να δοθούν συμβάσεις αορίστου χρόνου.