Στη Λευκωσία βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και πραγματοποίησε ομιλία στην εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Μητσοτάκης, προχώρησε από το βήμα του Προεδρικού Μεγάρου, σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974 που διχοτόμησαν την Κύπρο ζήτησε μια δίκαιη λύση.
Νωρίτερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τον “Αττίλα”, σημειώνοντας:
“Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: ”Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος””.
Λίγο πριν την ομιλία, τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η ομιλία του πρωθυπουργού
Αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:
“Είμαι σήμερα εδώ, βαθιά συγκινημένος, εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα απανταχού Γης: Δεν ξεχνώ! Δύο λέξεις που έχουν σφραγίσει τη ζωή μας και τρεις ακόμα ”ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε” με σχέδιο και συνεργασία μέχρι την τελική δικαίωση.
“Κυρίως με πίστη μέσα μας. Έχοντας όπλο την περήφανη καρδιά και οδηγό την ωριμότητα του χρόνου είμαστε στα 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή. Τα διδάγματα του χθες να γίνουν προτάγματα για το σήμερα. Ημέρα οδύνης για αυτούς που χάθηκαν και τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν”, σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: “Ας μην ξεχνάμε ότι στον μισό αιώνα που πέρασε, η Κύπρος έγινε σύγχρονη δημοκρατία. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα η Λευκωσία διατήρησε ζωντανό το όραμα ένωσης της χώρας. Η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ. Ξεπέρασε κρίσεις. Η πληγή όμως εξακολουθεί να αιμορραγεί. Η γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη. Ενώ εδώ κοντά συνεχίζει να προκαλεί το μόνο τείχος του καιρούς μας, το οποίο διαιρεί μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Εικόνα ενοχής αυτών που το προκάλεσαν”.
Ξεκαθάρισε μάλιστα στην Τουρκία: “Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Το Κυπριακό προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα. Επιδίωξη μας είναι μια Κυπριακή δημοκρατία με μια ιθαγένεια, σε διζωνική κοινοτική ομοσπονδία. Όλοι οι πολίτες Κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
“Δεν είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε προβάλλοντας το Κυπριακό σαν μια εκκρεμότητα που προσβάλλει την διεθνή νομιμότητα, ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί. Αργά η γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ανέφερε: “Τα δύο κράτη ανήκουν στο δυτικό κόσμο, συμβαδίζουν με τις αξίες του. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εθνικό μέτωπο. Να μην ξεχωρίζουμε όσους μάχονται και διεκδικούν ως λιγότερο και περισσότερο πατριώτες. Συνεχίζουμε την κοινή μας προσπάθεια με όχημα τους αδελφικούς δεσμούς μας, την κοινή παρουσία μας στην ΕΕ και στα διεθνή φόρα”, υπογραμμίζοντας: “Οι δύο πόλοι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση, ούτε συμβιβαζόμαστε.
“Κλείνω με μία δέσμευση: Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος. Μέχρι να επουλωθούν οι πληγές και να γυρίσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: capital.gr