Η επικρατέστερη υποψήφια για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει την πορεία που έχει χαράξει ο Μάριο Ντράγκι όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας και να αποφύγει την αύξηση του εγχώριου χρέους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
“Δεν θα ήμουν υπέρ της διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος επειδή είμαστε υπερβολικά χρεωμένοι”, δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι στο Ambrosetti Forum στο Cernobbio της Ιταλίας. Πρόσθεσε ότι η συμπαράσταση στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η “διεθνής αξιοπιστία” της Ιταλίας.
Ο δεξιός συνασπισμός της Μελόνι έχει προβάδισμα σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου. Μίλησε την Κυριακή στην επιχειρηματική και οικονομική ελίτ της Ιταλίας στο φόρουμ στη λίμνη Κόμο, εμφανιζόμενη δίπλα-δίπλα με τον κύριο ανταγωνιστή της, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, και άλλους επικεφαλής κομμάτων.
Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αξιοπιστία της όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, η Μελόνι αντιτάχθηκε στον Σαλβίνι σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες ελλειμματικές δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας. Προέτρεψε την Ιταλία να αποσυνδέσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, ακόμη και πριν επιτευχθεί συμφωνία της ΕΕ για το θέμα, κάτι που θα κοστίσει μόνο 3 έως 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως είπε.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Ενρίκο Λέτα δήλωσε το Σάββατο στο Bloomberg News ότι η εκλογή του δεξιού μπλοκ θα κινδύνευε να φέρει την Ιταλία στο χείλος της χρεοκοπίας, όπως έγινε το 2011 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. “Αν υπάρχει ένα θέμα με το οποίο δεν μπορεί κανείς να αστειεύεται, αυτό είναι ακριβώς το θέμα των κυρώσεων, του πολέμου και των συνεπειών του πολέμου”, δήλωσε ο Λέτα κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της Κυριακής.
Ο Λέτα, οι Δημοκρατικοί του οποίου υπήρξαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Ντράγκι, επέκρινε επίσης το σχέδιο του δεξιού συνασπισμού για επαναδιαπραγμάτευση τμημάτων του σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο προσφέρει χρηματοδότηση από την ΕΕ για επενδύσεις με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Ο κίνδυνος διακοπής τόσο των κονδυλίων όσο και των μεταρρυθμίσεων που ενέχει μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο φόρουμ του Cernobbio.
“Αν ο στόχος είναι να βελτιωθεί το σχέδιο, προχωρήστε”, δήλωσε η Πάολα Σεβερίνο, πρώην υπουργός που είναι αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Luiss στη Ρώμη. “Το να το σταματήσετε εντελώς θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την Ιταλία”.
Πηγή: capital.gr