Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζητά απαγόρευση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για εκείνους που ευθύνονται για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν.
«Αυτοί που ξυλοκοπούν γυναίκες και κορίτσια στο δρόμο, διώχνουν ανθρώπους που δεν θέλουν τίποτα άλλο από το να ζήσουν ελεύθερα, τους συλλαμβάνουν αυθαίρετα και τους καταδικάζουν σε θάνατο βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει απαγορεύσεις εισόδου σε όσους είναι υπεύθυνοι για αυτή τη βάναυση καταστολή και θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ε.Ε.», πρόσθεσε. «Λέμε στους πολίτες στο Ιράν: Στεκόμαστε και παραμένουμε δίπλα σας».
Η Μπέρμποκ δεν κατονόμασε συγκεκριμένα άτομα ή οργανισμούς.
Την Πέμπτη, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που ζητά κυρώσεις κατά των υπευθύνων για το θάνατο της Μάχσα Αμίνι και την επακόλουθη καταστολή.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν καταθέσει 16 προτάσεις για την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ιράν, σχετικά με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από το θάνατο μιας νεαρής κοπέλας, ενώ αυτή είχε συλληφθεί, όπως δήλωσε μία πηγή του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι χώρες που προτείνουν τις κυρώσεις περιμένουν από τους Ευρωπαίους υπουργούς των Εξωτερικών να αποφασίσουν για αυτές, στη διάσκεψη τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, χωρίς να αναμένεται κάποια αντίσταση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, είναι μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και προσπαθούν να αναβιώσουν τη συμφωνία.
Οι συνομιλίες για τη συμφωνία έχουν ατονήσει, αλλά εάν αποκατασταθεί, η συμφωνία θα παράσχει μερική άρση των κυρώσεων που θα βοηθούσε στην ενίσχυση της ιρανικής κυβέρνησης.