Παρά τις φήμες, το Μαξίμου διαψεύδει για ακόμη μία φορά τα εκλογικά σενάρια
«Οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές είναι εκτός τόπου και χρόνου». Αυτό είναι το μήνυμα που διαρρέει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου μετά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που διακινούνται το τελευταίο διάστημα τόσο από μέσα ενημέρωσης όσο και μέσω συζητήσεων που γίνονται σε βουλευτικά πηγαδάκια.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να θέλει να βάλει «φρένο» σε όλη αυτή την παραφιλολογία για εκλογές, γιατί θεωρεί ότι κάνει κακό και προκαλεί πολιτική αστάθεια σε μία στιγμή που η σταθερότητα είναι τόσο σημαντική όσο τίποτα άλλο.
Η ενεργειακή κρίση από τη μία, με τις ανατιμήσεις, που πήγε πίσω τις προβλέψεις για ανάκαμψη και έκανε να χαθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από την άλλη, με τη γεωπολιτική αστάθεια που επιφέρει και τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί, έχουν εισαγάγει τη χώρα σε ένα ευάλωτο πεδίο.
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ακόμη και αν ο πόλεμος τελειώσει, ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να υπάρχει, όσο και αν θα λειτουργήσει θετικά η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος. Σε αυτό το περιβάλλον αποκλείεται να στηθούν κάλπες.
Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, μετέφεραν στη «Βραδυνή της Κυριακής» πως όταν εννοούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει εκλογές, δεν απορρίπτει μόνο τις κάλπες αυτή την άνοιξη, αλλά και τις κάλπες το φθινόπωρο, που πολλοί στοιχηματίζουν ότι θα είναι η πιο ευνοϊκή περίοδος για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. «Επιθυμώ σταθερότητα, δίνω σημασία και στηρίζω τις ανάγκες των πολιτών, και εκλογές στο τέλος της τετραετίας, είναι το τρίπτυχο της πολιτικής σκέψη του πρωθυπουργού», επισημαίνουν στη «Βραδυνή της Κυριακής» πηγές του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα κύριο χαρακτηριστικό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι λειτουργεί θεσμικά. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας δήλωνε σταθερά ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη θητεία της. Και αυτό θα κάνει. Δεν θα διαψεύσει τον εαυτό του. Άλλωστε, και ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Εάν κοιτούσα τις δημοσκοπήσεις, θα έκανα εκλογές το 2020, όταν είχα και τη μεγαλύτερη διαφορά».
Τώρα που είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή παγκοσμίως, με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να μαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα έβαζε τη χώρα σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας. Και αυτό, καθώς οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και δεν πρόκειται να εκλέξουν κυβέρνηση, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, που εκ των πραγμάτων θα έχει μικρό περιθώριο πολιτικών πρωτοβουλιών. Αυτό, λοιπόν, θα ήταν παρακινδυνευμένο για τη χώρα.
Επίσης, θα έστελνε λάθος μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους σε μία περίοδο που η χώρα εντείνει τις προσπάθειές της προς την Ε.Ε. για να ληφθούν κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις ενεργειακής προστασίας. Ακόμη δεν είναι κατάλληλο το έδαφος για εκλογές, καθώς οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την κούρσα του πληθωρισμού και την ακρίβεια στα ράφια των καταστημάτων, τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων.
Αυτό που επισημαίνουν οι συνεργάτες του και τον κάνει να διαφέρει, είναι ότι στην περίοδο αυτή της κρίσης ακολουθεί μία κεντρώα γραμμή, δεν διστάζει να καταδικάσει όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση, και καλεί και τους ισχυρούς να αναλάβουν μέρος του κόστους της κρίσης. «Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρίες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του, ο οποίος τόνισε ότι καταλαβαίνει τις δυσκολίες που έχουν περάσει οι πολίτες: «Νιώθω τις δυσκολίες γύρω μας. Την αγωνία όταν ανοίγει ο λογαριασμός ρεύματος στο σπίτι, όταν το βλέμμα κοιτά το ράφι του σούπερ μάρκετ ή τον μετρητή της βενζίνης».