Μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία με ρευστό το πολιτικό σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία και με ανοιχτές τις πληγές σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, συνεδριάζουν οι 32 Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Στην ατζέντα κυριαρχεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ έντονο είναι το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων και των επαφών. Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται και ο πρωθυπουργός ο οποίος απόψε θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διατηρήσουν το καλό κλίμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται εκ νέου σήμερα, αυτή τη φορά στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, δύο μήνες μετά το τετ α τετ που είχαν στην Άγκυρα.
Η συνάντηση «κλείδωσε» και επίσημα για σήμερα στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας διατηρούνται ανοιχτοί σε ανώτατο επίπεδο σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαγράφουν θετική τροχιά και να προχωρούν σε μια σύντομη επισκόπηση των διμερών θεμάτων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο συζήτησής του στο Council of Foreign Affairs με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ στάθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Όπως είπε « σε σχέση με την Τουρκία όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία το 2019 αντιμετωπίσαμε μία κατάσταση επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Στη συνέχεια υπήρξαν τρία δύσκολα χρόνια με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και πιστεύω ότι θα έπρεπε να το αναγνωρίσουμε αυτό, όλως την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι κάποιες θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο».
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, θέτοντας όλα τα δεδομένα επί τάπητος.
Μηνύματα για την Κύπρο
Στην ατζέντα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Κυπριακό, που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
«Ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι να μείνουμε στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα θέλω να θυμόμαστε και να υπενθυμίζουμε στο κοινό ότι υπάρχει ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή[…] Και φυσικά βλέπουμε απειλές κατά της Κύπρου που είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες,, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε ζήτημα διεθνούς αναγνώρισης των κατεχόμενων.
«Η “Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” είναι ήδη πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών στα μάτια μας. Από αυτή την άποψη, η προσέγγισή τους, ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει σχεδόν στην ίδια θέση με εμάς. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Σούσα, όπως γνωρίζετε, η “Βόρεια Κύπρος” ήταν εκεί, συμμετείχε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Επί τάπητος η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της προκλητικής ρητορικής της νέας πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δεν τηρείται στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.
«Αυτό είναι κάτι που δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, είναι ξεκάθαρο, συμπεριλαμβάνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών[…] Όταν ακούω τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός των τειχών έχω σοβαρές ανησυχίες. Είναι ένα ζήτημα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό. Δεν βοηθάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μιλώντας στο Council of Foreign Affairs ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.
«Θέλαμε να περικόψουμε φόρους και να φέρουμε τη χώρα πίσω σε μονοπάτι ανάπτυξης. Ένα μονοπάτι που θέλουμε να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, να ψηφιοποιήσουμε το κράτος, και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανακάμψει σε διεθνή ζητήματα. Τα κάναμε αυτά και στην αρχή της δεύτερης θητείας μας θέλουμε να οικοδομήσουμε σε αυτή την πρόοδο. Θέλουμε να λύσουμε πιο περίπλοκα ζητήματα στις δημόσιες υπηρεσίες. Βελτιώνουμε το ΕΣΥ και προχωράμε σε δομικές αλλαγές στο δικαστικό μας σύστημα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, παρέστη στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, με γερουσιαστές καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
πηγή ertnews.gr