Αρχική Διαφορα νεα ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών στην Πρυτανεία για την πτώση του ασανσέρ στις εστίες – “Ρισκάρουμε καθημερινά”

ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών στην Πρυτανεία για την πτώση του ασανσέρ στις εστίες – “Ρισκάρουμε καθημερινά”

Από antwnio

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης φοιτητές έξω από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πτώση του ασανσέρ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κτήριο των Γ’ Φοιτητικών Εστιών του Ιδρύματος.

Οι φοιτητές -μεταξύ των οποίων είναι και οικότροφοι των εστιών- διαμαρτύρονται για την κατάσταση των υποδομών στις εστίες του ΑΠΘ αλλά και πανεπιστημίου και ζητούν να δοθούν χρήματα προκειμένου -όπως λένε- να μην κινδυνεύει η ζωή τους.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), Κωνσταντίνα Παπαγιάννη, δήλωσε πως η πτώση του ασανσέρ ήταν αναμενόμενη μιας και η κατάσταση τους το τελευταίο διάστημα είναι άθλια και τόνισε πως οι εστίες, που είναι σπίτια των φοιτητών, πρέπει να είναι ασφαλή.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε εμφανές αυτό που συμβαίνει στις εστίες τον τελευταίο καιρό. Τις προάλλες έγινε η πτώση του ασανσέρ την οποία την περιμέναμε γιατί τα ασανσέρ βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Τις προάλλες έγινε αυτό που αναμέναμε, έπεσε το ασανσέρ, ευτυχώς δεν ήταν κάποιος μέσα αλλά αυτή η κατάσταση δεν γίνεται να συνεχιστεί. Τα προηγούμενα χρόνια λέγαμε διαρκώς ως φοιτητικός σύλλογος ότι η κατάσταση αυτή χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, θα γίνει το χειρότερο και κανένας δεν έκανε τίποτα», ανέφερε η κα Παπαγιαννη και πρόσθεσε:

«Διεκδικούμε το σπίτι μας να είναι έτσι όπως πρέπει να είναι και όχι να φοβόμαστε να μπαίνουμε μέσα γιατί θα μας έρθει το ασανσέρ στο κεφάλι, το ταβάνι στο κεφάλι, οι τουαλέτες θα γκρεμιστούν. Πρέπει επιτέλους να δοθούν χρήματα για τις εστίες».

«Ρισκάρουμε καθημερινά», σημείωσε ακόμη η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ σχολιάζοντας το γεγονός πως το ασανσέρ που έπεσε λειτουργούσε χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Φυσικού του ΑΠΘ, Γιώργος Πολύζος, ζήτησε να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για την πτώση του ασανσέρ και το ότι λειτουργούσε χωρίς πιστοποιητικό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το πόσες άλλες υποδομές του πανεπιστημίου μπορεί να λειτουργούν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

«Το γεγονός με το ασανσέρ μας έχει συγκλονίσει και μας έχει ταράξει όλους τους φοιτητές. Παραλίγο να είχαμε τα νέα Τέμπη που λέγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, καλούμε τώρα την πρυτανεία και όλους τους υπεύθυνους να πάρουμε άμεσα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των εστιών και την αναβάθμιση τους, παλεύουμε για ανέγερση νέων εστιών και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι και οι υπαίτιοι αυτού του εγκλήματος που παραλίγο να διαπραχθεί, που διαβάσαμε κιόλας ότι δεν είχε άδειες το ασανσέρ να λειτουργεί όλο το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Πολύζος και πρόσθεσε:

«Μας ενδιαφέρει επίσης πόσες ακόμη υποδομές στο πανεπιστήμιο μας δεν έχουνε έγκριση, λειτουργούν χωρίς άδειες γιαυτο και παλεύουμε για την αναβάθμιση τους, η οποία θα έρθει με την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα».

Λειτουργούσε χωρίς πιστοποιητικό – Αυτοψία εμπειρογνώμων σήμερα το πρωί

Η πτώση του ασανσέρ έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ενώ από τύχη δεν υπήρχε μέσα κάποιο άτομο. Σε ανακοίνωση που είχε εκδόσει ο ΣΟΦΕΘ κατήγγειλε πως «από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα».

H εταιρεία TÜV AUSTRIA, που είναι εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία προκύπτει πως το συγκεκριμένο ασανσέρ ήταν χωρίς πιστοποιητικό για δύο χρόνια.

Από την πλευρά του το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό τόνιζε μεταξύ άλλων ότι οι ανελκυστήρες των Φοιτητικών Εστιών αρμοδιότητάς της, δεν έμειναν ούτε μία μέρα χωρίς συντήρηση.

Σήμερα το πρωί, κλιμάκιο τεχνικών εμπειρογνωμόνων και πραγματογνώμονας βρέθηκαν στο κτήριο της Γ’ Εστίας που του ΑΠΘ προκειμένου να ελέγξουν το ασανσέρ που έπεσε την περασμένη Δευτέρα.

Η συγκλονιστική μαρτυρία για το ασανσέρ που έπεσε

Όπως είχε περιγράψει στο thestival.gr οικοτρόφων των Γ’ φοιτητικών εστιών, λίγη ώρα πριν την πτώση του ασανσέρ το είχε χρησιμοποιήσει και η ίδια, βιώνοντας στιγμές τρόμου λόγω της «συμπεριφοράς» του ανελκυστήρα.

«Γύρισα από το σούπερ μάρκετ με τα ψώνια και πήρα το ασανσέρ για να ανέβω. Από το ισόγειο έως τον πρώτο έκανε κάποιες αναταράξεις τις οποίες γνωρίζαμε. Όταν έφτασε στον δεύτερο όροφο έκανε ένα απότομο πάνω κάτω και εγώ έπεσα πάνω στα ψώνια ενώ άκουγα σοβάδες να πέφτουν επάνω στην οροφή. Εκείνη την ώρα φοβήθηκα πάρα πολύ, ευτυχώς βγήκα και έχω μόνο μελανιές», είχε δηλώσει στο thestival.gr η φοιτήτρια του ΑΠΘ που διαμένει στις εστίες.

Διαβάστε επίσης