«Άλλα ζα σπάουνταν κι άλλα μαρουκούνταν» (σ.σ. «Άλλα ζώα σφάζονται κι άλλα μηρυκάζουν): με αυτή την ποντιακή φράση μίλησε για το πρόταγμα της δικαιοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μενίδι το μεσημέρι της Κυριακής για τον ποντιακό ελληνισμό κι όχι μόνο, εστιάζοντας στο ότι ο ίδιος δεν μεγάλωσε σε παλάτια, αλλά και στη λαϊκότητά του.
Επανάλαβε, εξάλλου, πως όσο πιο καθαρή θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο επιτακτική θα είναι η εντολή του λαού για προοδευτική κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αδικία, άλλες περιπέτειες, άλλες τραγωδίες, άλλα Τέμπη κι άλλη διαφθορά. Στο δίλημμα «Αλλαγή ή Μητσοτάκης» η απάντηση είναι ΣΥΡΙΖΑ
«Το πρώτο βήμα σε ένα δρόμο δικαιοσύνης είναι η πολιτική αλλαγή. Η προοδευτική κυβέρνηση. Γιατί δεν είναι δικαιοσύνη η τεράστια αναδιανομή πλούτου που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Με τον πιο προκλητικό τρόπο και με όλα τα μέσα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως να νίπτει τας χείρας της ή, ακόμα χειρότερα, στηρίζει την αισχροκέρδεια.
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στην ιστορική πορεία του ποντιακού ελληνισμού, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες του χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη ενός κοινού, εθνικού, οδικού χάρτη για τον ποντιακό ελληνισμό γιατί «δικαιοσύνη παντού» σημαίνει δικαιοσύνη για τον ποντιακό ελληνισμό και τους Πόντιους συμπολίτες μας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αητιπολίτευσης χαρακτήρισε απαράδεκτο μετά από μια τέτοια οικονομική κρίση και μετά από όλες τις δυσκολίες της πανδημίας και την κρίση ακρίβειας οι παλλινοστούντες να έρχονται αντιμέτωποι με εκδόσεις διαταγών πληρωμής για την κατάσχεση των σπιτιών τους που χτίστηκαν με εγγυήσεις Δημοσίου.
«Είναι απαράδεκτο για δάνεια 30 και 40 χιλιάδων στα οποία απομένουν 5 και 10 χιλιάδες, να έρχεστε αντιμέτωποι με κατασχέσεις από τις τράπεζες των σπιτιών που χτίσατε με τα χέρια σας, με τη βοήθεια των γειτόνων σας και με τόσες δυσκολίες τόσα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «είναι απαράδεκτο, τον Μάιο 2020 με την οικονομία παγωμένη από το lockdown, να περνάει ΚΥΑ ο κ. Μητσοτάκης με την οποία να λέει ότι όποιος από τους παλλινοστούντες έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή του στεγαστικού του δανείου πρέπει είτε να ενταχθεί στον πτωχευτικό, είτε να αποπληρώσει σε 120 δόσεις. Σαν να μην είναι ιδιαίτερη περίπτωση οι παλλινοστούντες που έχουν περάσει όλα αυτά που έχουν περάσει για να έρθουν στην Ελλάδα και σαν να μην έχει εγγυηθεί το δημόσιο τα δάνεια αυτά. Μόνο τα 400 εκατομμύρια που χρωστάει η ΝΔ είναι ιδιαίτερη περίπτωση».
Ως προς την οικονομική στήριξη του ποντιακού ελληνισμού δεσμεύτηκε ότι:
Η Εθνική Σύνταξη στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς θα λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα.
Νέα ρύθμιση που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διαγράφει πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν το αρχικό δάνειο. Και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ως 100 ευρώ το μήνα.
Απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη Βουλή που θα έχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων, θα συγκροτηθεί μόνιμη και διαρκής διακομματική επιτροπή, που σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914- 1923.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στις 18 Μαΐου 2019, στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε ως πρωθυπουργός με το σύνολο των Ποντιακών Ομοσπονδιών και ιδρυμάτων- «γεγονός που συνέβαινε για πρώτη φορά κι αποφασίσαμε τη σύσταση επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε πρώτο βήμα την απόφαση για δημιουργία Μουσείου αφιερωμένο στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό στο χώρο που παραχωρήθηκε στο δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.
Δεσμεύτηκε ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει όπως θα προχωρήσει η καταγραφή κι ανάδειξη κι άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για την ποντιακό ελληνισμό, με πρώτα τα απολυμαντήρια της Αρετσούς όπου χάθηκαν 20.000 ψυχές.
«Δεσμευόμαστε, επίσης, να προωθούμε την εκμάθηση της πλούσιας ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού ενισχύοντας τις σχετικές αναφορές στα σχολικά βιβλία. Αλλά και στηρίζοντας ενεργά την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο υποστήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων μας», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη μετατροπή της Αγιάς Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικά τεμένη, δεσμεύτηκε να εντείνει την προσπάθεια σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο για τη προστασία των Βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «δεσμευόμαστε, επίσης, ότι θα αλλάξουμε το ΠΔ 99/1994 προκειμένου να τιμάται καθολικά και αμετάθετα η ποντιακή γενοκτονία χωρίς μετακίνηση της ημερομηνίας από τη 19η Μαΐου, με οργάνωση εκδηλώσεων σε κρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας και κρατικής στήριξης του ποντιακού ελληνισμού».