Αρχική Πολιτική Έ. Αχτσιόγλου στο Πρώτο: Αντί να ζητήσει συγγνώμη η κυβέρνηση για το μεγάλο φιάσκο στη Βουλή, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ – Γελοιότητες (audio)

Έ. Αχτσιόγλου στο Πρώτο: Αντί να ζητήσει συγγνώμη η κυβέρνηση για το μεγάλο φιάσκο στη Βουλή, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ – Γελοιότητες (audio)

Από antwnio

«Η χθεσινή ημέρα – με ευθύνη της κυβέρνησης – εξελίχθηκε δυστυχώς σε ένα πολύ μεγάλο φιάσκο, το οποίο προσέλαβε την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό. Διότι είναι άλλο πράγμα να δέχεσαι ότι θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος μιας χώρας που δέχεται μια παράνομη εισβολή και ο λαός του σφαγιάζεται και είναι εντελώς διαφορετικό να βλέπεις να παίρνουν τον λόγο νεοναζιστές ξανά στην ελληνική Βουλή», τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Ένας λαός που έδιωξε από τα έδρανα του κοινοβουλίου τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και μια χώρα που τους καταδίκασε ως εγκληματική οργάνωση στη φυλακή, εκεί που ανήκουν, αυτή τη στιγμή βλέπουν με ευθύνη της κυβέρνησης να δίνεται το περιθώριο σε φασίστες να εκφράζουν και πάλι λόγο εντός του ελληνικού κοινοβουλίου. Και για αυτό το φιάσκο, για αυτή την προσβολή έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, διότι δεν είναι δυνατόν να μην υπήρξε η στοιχειώδης προετοιμασία για αυτό το ζήτημα, να μην υπήρχαν οι στοιχειώδεις διεργασίες από τα υπουργεία Εξωτερικών, ιδίως σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις, πόλεμος γίνεται, δεν γίνεται να μην ελέγχεις τι πρόκειται να συμβεί εντός του κοινοβουλίου για μια ιστορία για την οποία έχεις αναλάβει την ευθύνη», επισήμανε.

«Υπήρξε η πρόταση από την κυβέρνηση για την ομιλία Ζελένσκι, προφανώς συναινέσαμε, αλλά ήταν δική της ευθύνη να το ελέγξει, όπως ήταν ευθύνη και του προεδρείου της Βουλής. Αντί να βγει η κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη, να δώσει εξηγήσεις γιατί συνέβη αυτό, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορώντας τον για μη υποστήριξη του ουκρανικού λαού. Αυτά είναι γελοιότητες. Το καλύτερο που θα έπρεπε να κάνουν ήταν να δώσουν εξηγήσεις, να απολογηθούν και να πουν και μια συγγνώμη που επέτρεψαν να συμβεί αυτή η προσβολή για τον ελληνικό λαό και για το κοινοβούλιο», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, λέγοντας ότι «η Τουρκία της κατεχόμενης Κύπρου και της παράνομης εισβολής, πρωτοστάτης των παραβιάσεων του διεθνούς Δικαίου, αυτή τη στιγμή της  εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδεικνύεται σε τάχα αξιόπιστο διαμεσολαβητή. Όσο παράλογο και υποκριτικό και αν ακούγεται, η Τουρκία αποτελεί τον αξιόπιστο διαμεσολαβητή που επιλέγουν και οι δυο πλευρές για να μπορέσουν να βρουν μια λύση στη διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με την ίδια, η εξέλιξη αυτή «δείχνει και το σφάλμα της κυβέρνησης με την προσέγγιση περί απομονωμένης Τουρκίας. Είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτή η ανάγνωση του ρόλου της Τουρκίας, η οποία με τους χειρισμούς που έχει κάνει όχι μόνο δεν έχει απομονωθεί αλλά επιλέγεται από τις δυο πλευρές ως η υποτίθεται σταθεροποιητική δύναμη που θα αποτελέσει και τον μοχλό των διαπραγματεύσεων. Και από τις ΗΠΑ αναδεικνύεται ως τέτοια δύναμη. Όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, υποστήριξε μετά ότι τάχα αυτό θα διευκόλυνε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Αποδεικνύεται ότι είχε μια εντελώς λάθος ανάγνωση της γεωπολιτικής κατάστασης και των διεθνών συσχετισμών. Μας ενέπλεξε στην πρώτη γραμμή του πολέμου μια εντελώς εσφαλμένη προσέγγιση του ζητήματος. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν θέση οι ΗΠΑ επειδή η Ελλάδα θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία. Εντελώς ρηχή ανάγνωση και αρκετά επικίνδυνη».

Εσφαλμένη η πολιτική για την Ενέργεια

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης και για το ζήτημα της ακρίβειας με αιχμή την Ενέργεια. «Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο με όρους ανεπάρκειας, αλλά και με όρους ποιοτικών επιλογών που έκανε. Εντελώς εσφαλμένη η πολιτική της κυβέρνησης για την ενέργεια, εκεί είναι η ρίζα του προβλήματος. Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν εμφανίστηκε με τον πόλεμο, αλλά από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Η κυβέρνηση προσέδεσε το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο ρωσικό φυσικό αέριο, είναι απόλυτη η εξάρτηση, και παράλληλα προχώρησε σε μια πολύ βίαιη απολιγνιτοποίηση την οποία τώρα προσπαθεί να αντιστρέψει ο κ. Μητσοτάκης χωρίς εθνικό σχεδιασμό. Προχώρησε και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στην πλέον κρίσιμη φάση διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ», υποστήριξε η κυρία Αχτσιόγλου.

Διευκρίνισε ότι «η απολιγνιτοποίηση προφανώς και πρέπει να γίνει, είναι βήμα προς την πράσινη μετάβαση», αλλά «το θέμα είναι πώς γίνεται, με ποιες διαδικασίες». Υπενθύμισε ότι «στη χάραξη του ΣΥΡΙΖΑ η απολιγνιτοποίηση θα γινόταν το 2028 και κάθε μονάδα που έκλεινε θα αντικαθίστατο με μια μονάδα ΑΠΕ». «Και τώρα που ο κ. Μητσοτάκης συνειδητοποιεί ότι η χώρα έχει τρομερό πρόβλημα και μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα στέρησης, πήγε στην Κοζάνη και είπε ότι ξανανοίγουμε τις λιγνιτικές μονάδες Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «κορυφαίο λάθος» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν παρενέβη στα τιμολόγια ενώ μπορούσε, δεν έθεσε πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, δεν έβαλε όρια ακόμη και στη ρήτρα αναπροσαρμογής, και δεν φορολόγησε τα υπερκέρδη των εταιρειών που έχουν συσσωρευθεί». «Αυτό κάνουν Ισπανία και Πορτογαλία, χτυπώντας και το χέρι στο τραπέζι της συνόδου κορυφής, πήραν εξαίρεση από το μοντέλο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας», σημείωσε.

«Δεν είναι δυνατόν με ένα κουπόνι για βενζίνη των 13 ευρώ να προστατευθεί ο καταναλωτής. Το δεύτερο σφάλμα είναι η δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μια πολιτική η οποία επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Δίνει επιδόματα που ταΐζουν τα υπερκέρδη τα οποία τα πληρώνουμε από δυο μεριές, και από την τσέπη μας και μέσω του προϋπολογισμού», υπογράμμισε.

Η κυρία Αχτσιόγλου επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να στηριχθεί πραγματικά το εισόδημα.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης