Να μη προσπαθεί να διογκώσει ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας κάλεσε την αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, με αφορμή την κριτική για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο, Δεν τη γνωρίζαμε. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας είπε ο κ. Σκέρτσος απαντώντας σε παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπρόσωπου του Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου η οποία ζήτησε να μάθει ποιος από τους αρμόδιους πήρε, και πότε, στα χέρια του τη μελέτη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ήταν σαφής χθες είπε ο κ. Σκέρτσος σημειώνοντας ότι “έχει γίνει πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη, που δεν κομίζει κάτι καινούργιο”. Η κυβέρνηση “έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα θέματα αυτά, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει πολιτικές, που ενισχύουν το σύστημα Υγείας, και προσπαθούν αν θεραπεύσουν, ακριβώς αυτά τα προβλήματα” είπε ο κ. Σκέτρτσος και συνέχισε: Ποια τα προβλήματα που εντοπίζει η μελέτη; (1) ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και (2) ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ. “Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό” επισήμανε ο κ. Σκέρτσος.
Επομένως, συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας, το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας, τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
Σε επόμενο ερώτημα της κας Γιαννακοπούλου για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι “η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν φοβάται την υποχρεωτικότητα. Αντιθέτως είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που έχει υλοποιήσει την υποχρεωτικότητα στο χώρο υγείας και στην ειδική ομάδα πληθυσμού άνω των 60, που νοσεί βαρύτατα. Αυτά είναι τα κριτήρια. Είναι υγειονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
Για τη διαγραφή Κουρουμπλή: Για τον κ. Πολάκη ο Αλ. Τσίπρας δεν κάνει κάτι
Νωρίτερα, στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού, ο κ. Σκέρτσος είχε αναφερθεί στη χθεσινή ομιλία του ανεξαρτήτου – πλέον – βουλευτή Π. Κουρουμπλή: Ακούστηκα φρικιαστικά πράγματα χθες, από αυτό εδώ το βήμα, προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, που θύμιζαν άλλες εποχές είπε ο κ. Σκέρτσος. Χαίρομαι που υπήρξε άμεση αντίδραση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι όμως αποσπασματική και γι’ αυτό ατελής, διότι, τους ίδιους και βαρύτερους χαρακτηρισμούς επιφυλάσσουν σε καθημερινή βάση, για την κυβέρνηση, και άλλα στελέχη του, όπως ο κ. Πολάκης, αλλά εκεί δεν κάνει κάτι (ο κ. Τσίπρας) είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Ελπίζω, είπε ο κ. Σκέρτσος, να ξανασκεφτεί και να διορθώσει τη στάση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διότι “όλοι θυμόμαστε, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε, πως η ίδια τοξικότητα, ο ίδιος διχασμός τα ίδια σύμμετρα κατηγορώ, μεταφέρθηκαν πριν δέκα χρόνια, από το εσωτερικό της Βουλής, στην πλατεία Συντάγματος, για να μολύνουν στη συνέχεια, όλη την επικράτεια”.
Σχολιάζοντας προηγούμενες ομιλίες βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι είναι περίεργο για μια χώρα που ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν το μαύρο πρόβατο διεθνώς και πλέον εισπράττει συστηματικά επαίνους -όχι από τα εγχώρια μίντια- αλλά από το εξωτερικό, από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις, μεγάλους διεθνείς επενδυτές, για τις επιδόσεις της στην οικονομία, την απασχόληση, την ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση αλλά και τη συνολική διαχείριση της πανδημίας, “στο εσωτερικό η αντιπολίτευση να κάνει ο,τι μπορεί για να αμαυρώσει αυτή την καλή διεθνή εικόνα και να της επιφυλάσσει μόνο και αποκλειστικά τον ψόγο, την ισοπέδωση, την τοξικότητα”.
Υπάρχει, σημείωσε, μια μεγάλη, σχεδόν αγεφύρωτη γνωστική ασυμφωνία μεταξύ της πραγματικότητας που βλέπει πλέον ο υπόλοιπος κόσμος για εμάς, της πραγματικότητας που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες που -παρά τις αντιξοότητες- βλέπουν αν μη τι άλλο μια κυβέρνηση που δίνει αγώνα καθημερινά, που προσπαθεί να αλλάξει αβελτηρίες δεκαετιών, και της πραγματικότητας που σκιαγραφείται εντός της Βουλής.
Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Εμένα με προβληματίζει. Αναρωτιέμαι αν αυτή η διαφορά στην πρόσληψη της πραγματικότητας, αυτή η ένταση της κριτικής συμβάλει τελικά στην αξιοπιστία της πολιτικής συνολικά και της ικανότητάς της να απευθυνθεί με τρόπο πειστικό στους πολίτες. Και καταλήγω πως όχι.
Δεν ισχυρίζομαι προφανώς πως η αντιπολίτευση πρέπει να επαινεί την κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν κόντρα στο ρόλο της. Θα έπρεπε όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μέσα στις τρεις πρώτες χώρες της Ευρώπης που έχουν σημειώσει:
– την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης,
– τη μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομίας,
– τη σημαντικότερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων,
– έχοντας ταυτόχρονα συγκρατήσει τις απώλειες λόγω covid κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, να είναι αν μη τι άλλο μια αντιπολίτευση πιο συγκρατημένη. Και πιο εποικοδομητική.
Απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε:
– Πώς δικαιολογείτε τις 8 διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις της χώρας μας από τους εταίρους μας στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική;
– Πώς απαντάτε στην πανηγυρική έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή τόσο του εθνικού μας σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όσο και του επόμενου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 που εξασφάλισαν 80 δις ευρώ;
– Πόσο πιο οξεία θα ήταν η κριτική σας, δηλαδή, αν αντί για αυτές τις διακρίσεις, ήμασταν τελευταίοι σε όλους τους οικονομικούς δείκτες στην Ευρώπη;
Ναι, έχουμε πολλά περιθώρια να γίνουμε καλύτεροι, να βελτιωθούμε. Ούτε και έχουμε κάποιο σύμπλεγμα να παραδεχθούμε λάθη και να τα διορθώσουμε. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει, ειδικά για αυτή την κυβέρνηση που και ακούει και διορθώνει. Αυτό δεν θα συμβεί όμως με το να λέτε όχι σε όλα και να γίνεστε σαμποτέρ της εθνικής προσπάθειας, αρνητές της πραγματικότητας που βλέπει όλος ο υπόλοιπος κόσμος εκτός από εσάς, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.
Ακολούθως ο υπουργός Επικρατείας εξέθεσε τους 12 λόγους για τους οποίους είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα αλλάζει για όλους, για το καλό όλων των πολιτών, και έχει μπροστά της ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες και προοπτικές.
Τι συνιστά δείκτη προόδου για όλους μας;
1.δείκτης προόδου είναι οι 500 εκ. Ψηφιακές βεβαιώσεις που εκδόθηκαν ηλεκτρονικά φέτος χάρη στις 1300 νέες ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr κάνοντας τη ζωή όλων μας πιο εύκολη. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι χάρη στο ψηφιακό άλμα που κάναμε αυτά τα δύο χρόνια κάθε πολίτης γλύτωσε κατά μέσο όρο 50 επισκέψεις σε υπηρεσίες του δημοσίου, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για την δουλειά του, την οικογένειά του και όσα αγαπάει να κάνει στον ελεύθερο του χρόνο.
2.Δείκτης προόδου είναι η αύξηση της απασχόλησης σε 4,1 εκατομμύρια εργαζόμενους και η μείωση της ανεργίας κατά 3,2 μονάδες. Ρεκόρ 11ετίας. Ο ασφαλέστερος δρόμος για την έξοδο από τη φτώχεια και τις ανισότητες με τελικό προορισμό την ελευθερία, την ευημερία, την αξιοπρέπεια και την πραγματική ισότητα, ειναι οι επενδύσεις και οι δουλειές. Οχι η υπερφορολόγηση ούτε τα κρατικά επιδόματα.
3.Δείκτης προόδου είναι το γεγονός οτι η χώρα μας διαθέτει για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην οικογένεια και την εργασία, πολιτική για τους νέους, στρατηγική για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, πολιτική για την κακοποίηση των παιδιών, αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς. Δεν υπάρχει συλλογική ευημερία όταν αδιαφορούμε συστηματικά για το οτι ολόκληρες ομάδες πολιτών δεν έχουν ακόμη τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει πολιτισμός στην καθημερινότητά μας όταν δεν φροντίζουμε για την ευζωία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
4.Δείκτης προόδου είναι η αύξηση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος κάθε νοικοκυριού 4 φορές πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού, ειδικά τώρα με το διεθνές κύμα αύξησης των τιμών. Εχουμε υπολογίσει οτι χάρη στην πολιτική στοχευμένης μείωσης των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών, των ειδικών φόρων σε τιμολόγια ενέργειας και κινητής τηλεφωνίας, κάθε νοικοκυριό έχει εξοικονομήσει από 365 έως 1615 ευρώ το χρόνο. Αποδεικνύουμε έτσι ότι η οικονομία μπορεί να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο που θα τροφοδοτεί την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να υπερφορολογεί τα εισοδήματα των πολιτών.
5.Δείκτης προόδου είναι η αύξηση κατά 21% των ιδιωτικών επενδύσεων στη διετία, για να καλυφθεί επιτέλους το μεγάλο επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η δεκαετής κρίση. Αλλά και ότι όλες οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις που ήταν κολλημένες για χρόνια, έχουν πλέον ξεκινήσει, από το ελληνικό έως την Κασσιώπη, και μεγάλες εταιρίες έχουν εμπιστευθεί τη χώρα μας όπως η Pfizer ή η Microsoft.
6.Δείκτης προόδου είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 16 εκατομμύρια τόνους και η απόφαση για απόσυρση του ρυπογόνου λιγνίτη από το ενεργειακό μας μίγμα έως το 2025. Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Η δέσμευση για μείωση της υπεραλίευσης στις ελληνικές θάλασσες. Το οφείλουμε στα παιδιά μας να παραδώσουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο φυσικό περιβάλλον.
7.Δείκτης προόδου είναι ότι έχουν ξεκολλήσει όλα τα μεγάλα έργα αστικών συγκοινωνιών, η γραμμή 4 στην Αθήνα, το μετρό Θεσσαλονίκης, και οδικές διασυνδέσεις όπως ο ΒΟΑΚ ή το δίκτυο Πάτρα-Πύργος, για να μειώσουμε τις περιφερειακές και ενδοαστικές ανισότητες και να βγάλουμε από την απομόνωση ολόκληρες περιοχές και πληθυσμούς. Δείκτης αλληλεγγύης είναι επίσης ο διπλασιασμός των αστικών λεωφορείων και η μείωση του εισιτηρίου.
8.Δείκτης προόδου είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, η επένδυση στην δημόσια υγεία με την θέσπιση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για μακροχρόνια νοσήματα, η ψηφιακή εκστρατεία εμβολιασμού που επανασύστησε σε όλους τους πολίτες το ελληνικό κράτος, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, ο υπερδιπλασιασμός των ΜΕΘ.
9.Δείκτης προόδου είναι η συστηματική μας επένδυση στη δημόσια εκπαίδευση με την λειτουργία της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, την καθιέρωση ξένων γλωσσών και εργαστηρίων δεξιοτήτων στην νηπιακή και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τον διορισμό για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια 16.200 μόνιμων εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, τα 166 νέα προγράμματα σπουδών, τα 112 νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αλλά και τα πρότυπα ΕΠΑΛ.
10.Δείκτης προόδου είναι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,3%, των εξαγωγών προϊόντων κατά 15%, και ο διπλασιασμός των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία τα τελευταία δύο χρόνια. Η διεθνοποίηση της οικονομίας μας και η επιστροφή στην εξωστρέφεια, την μεταποίηση και την καινοτομία οδηγεί σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας και δίνει κίνητρα στους νέους που έφυγαν στο παρελθόν να επιστρέψουν ξανά στη χώρα μας.
11.Δείκτης προόδου είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές ειδικά στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές, με 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς και 1000 επιπλέον αστυνομικούς σε πεζές περιπολίες. Αλλά και η ενίσχυση της λογοδοσίας απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία με την πιλοτική χρήση καμερών σε αστυνομικές επιχειρήσεις.
12.Τέλος δείκτης προόδου και ανθρωπισμού είναι η μείωση κατά 67% των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας το 1ο δεκάμηνο του 2021, η πλήρης καταγραφή και μετεγκατάσταση 1063 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, η γρήγορη απόδοση ασύλου σε χιλιάδες πρόσφυγες που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες έως το 2019. Αλλά και η θωράκιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας, οι αμυντικές μας συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, καθώς και η επέκταση της επικράτειας μας, το μεγάλωμα της Ελλάδας, χάρη στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες, ένας ευλογημένος τόπος για να ζεις, να επιχειρείς, να εργάζεσαι, να επενδύεις, να ταξιδεύεις. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο αυτής της κυβέρνησης και ο προϋπολογισμός του 2022 που καλούμαστε, σας καλώ να υπερψηφίσετε, είπε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος.